Miljö- och energistrategi (+ lite Salem)

Läser i dagens Allehanda att Örnsköldsviks kommun har jobbat fram ett nytt förslag till en miljö- och energistrategi. Det var väl på tiden!?

Rent spontant tänkter jag att äntligen borde det gå att få till busstrafik på söndagar, liksom på fredags- och lördagskvällar. Det är helt sjukt att det inte ska gå att ta en nattbuss hem om man varit på sena bion. Har aldrig upplevt något liknande någon annanstans! För att inte tala om nattbussar!? Herregud, hur tänkte man där?

Nästa tanke går till gång- och cykelvägarna. Nu har man kommit igång och jobbar ganska mycket med det, men det var något jag tyckte var jättekonstigt när jag flyttade till Ö-vik – att det inte fanns några speciella cykelstråk för att ta sig ut till olika områden. Och att det inte går att hitta en karta med utmärkta cykelvägar tycker jag fortfarande är konstigt. Eller är jag bara dålig på att leta?

Och något jag absolut ser fram emot är att kunna lämna komposterbart avfall. Jag är nämligen lite ”fessen” när det gäller att kompostera matavfall själv. Och det fungerar ju att lämna komposterbart avfall i Östersund, varför ska det då inte fungera här i Ö-vik?

Många förbättringar att se fram emot, alltså.

Jag har inte hunnit läst hela förslaget än, men jag ska absolut göra det! Av det lilla jag snappade upp i ÖA gillar jag verkligen att man på allvar förstår att gemene man måste bli mer medveten om vad vi gör och vad det leder till, och jag hoppas att satsningen på ökad miljömedvetenhet som man vill göra görs ordentligt!

Ett annat område som man nu lägger lite mera tyngd åt är ”Upphandling”. Där hoppas jag verkligen att kommunens egen upphandlingsenhet sätter sig ner och tar hänsyn till hållbar utveckling när olika upphandlingar ska göras. Närproducerat borde väl ändå premieras? Jag gör i alla fall så när jag ska handla – jag köper Sidensjöpotatis och lokalbakat bröd, svenska äpplen när det finns och glädjer mig åt att tomatsäsongen äntligen är här! (Det har varit tråkigare än jag trodde att hålla mitt klimatlöfte om mer rotsaker och mindre vattengrönsaker…) Jag försöker ha samma tänk när jag ska ha andra saker, jag kan kolla upp information och specifikationer på nätet, men när jag ska handla far jag hellre in till MicroShop, Bohag eller Bokhandeln Örnen eller var nu min ”pryl” finns och köper där. Det är inte svårare än så.

Men visst är det enkelt att bli bekväm? Jag var till Strandparken och såg Salem Al Fakir igår onsdag, och jag kunde inte låta bli att tänka på hur sjukt mycket bilar det var överallt runt parken. Jag hade inga problem med att få en parkering hyfsat nära, jag ställde mig vid Ödbergska gården, i jämnhöjd med vår gamla lägenhet, och gick sen den ynka 7-minuterspromenaden ner. Det är verkligen ett tips, det är gratis att stå där, och det är sällan bilar hela vägen, utan det brukar gå att få en plats om man ska på stan en sväng. De flesta vill ju hellre parkera i nya parkerinshuset eller ännu hellre på någon av tvärgatorna för att komma så nära stan som möjligt. Och det är ju bekvämt att parkera nära. Men lite opraktiskt, kan jag tycka.

Har i alla fall laddat ner förslaget, och tänkte läsa det under nästa regnskur. 🙂 Och funderar på om inte jag personligen också skulle ha en miljö- och energistrategi? Varför inte?

Bjussar på en Salem-bild så länge ♥

Salem Al Fakir

Comments are closed.