”Från frustration till flow med lean@home” av Eva Jarlsdotter

Soundtrack: Skaburbian Collective – Flow

Från baksidan:

Boken du håller i handlar om det viktigaste i våra liv – vår vardag. Om hur du skapar flyt i vardagen istället för att fly den. Om hur ditt hem kam bli mer hållbart och harmoniskt och hur du kan gå från frustration till flow.

Första gången jag lånade hem ”Från frustration till flow med lean@home” var några år sedan. Vi har kört lean på jobbet och gått olika utbildningar i hur det kan fungera. Jag vet att jag skummade den men inte tyckte att den var riktigt för mig. Under det senaste året har jag läst en hel del om simple living, att levla ner och lämna ekorrhjulet och allt sånt. I flera av de böcker jag läst har den här dykt upp som fördjupad läsning, så jag har gett den ett nytt försök.

Och jo, det finns en hel del vettigt där. Även för mig. I många lägen är det så klart anpassat efter en familj, och eftersom jag lever ensam i mitt hem (hunden är inte riktigt med på lean-tåget) är det en del saker som jag kan skumma genom. Andra saker, som att se hemmet som en behovsfabrik och utgå från Maslows behovspyramid i det tänket gillar jag verkligen. Att fundera på vad som är ett bra hem för mig och var jag gjort idag för att komma närmare den målbilden, liksom vad jag gjort som jag kunnat göra annorlunda. Här ingår också att se över sitt eget slöseri – vad slösar jag med, i vilka situationer och varför? Pengar? Miljö? Tid? Möjligheter? Boyta? Relationer?

Det är i de här tankarna som boken gett mig mest, de praktiska delarna av lean har jag redan så pass bra koll på att jag kan förstå hur jag kan anpassa dem till mitt hem, men en påminnelse är alltid bra. Och OM jag och särbon någon gång flyttar till ett gemensamt hem finns det en riktigt bra idéer som jag kommer lobba för att använda, kanbantavla, så klart (det har jag själv i dag) och gemensamma veckomöten med reflektion kring den, liksom övningen med staplar för att synliggöra all arbetsbelastning i ett hem, allt från disk och gräsklippning till köpa nya gympadojjor åt kidsen eller sociala kontakter.

Jag kan ändå känna att hon ibland tappar mig, att det blir så stort fokus på att följa lean-processen. Ibland känns det som om det finns en superbra idé, men eftersom det är en bok som handlar om lean@home måste det gå att stoppa in i lean-processen och då känns det lite som en efterhandskonstruktion. Men på det hela taget är vi överens, och jag tror att vi kommer knyta kontakt igen. Om jag någon gång ska dela hem med någon annan igen.

Utdrag ur boken:

Jag tror att det kan vara viktigt att beskriva vad lean@home inte är, för att undvika misstolkningar. Det handlar inte om en snabb, effektiv metod för att skapa ett hem som påminner om en produktionsprocess där familjemedlemmarna är internkunder. Det handlar inte om ett praktiskt, avskalat, trist, fantasilöst målorienterat hem där man inte lever i nuet. Det handlar inte om att se huset/lägenheten enbart som ett förädlingsobjekt, som något som kan förbättras hela tiden, renoveras, målas om, snickras på.

Lean@home handlar inte heller om att omedelbart tillfredsställa barnens, din partners, dina egna alla behov, eller upplevda behov. Hemmet är allas ansvar, även tvååringar kan delta på sina villkor. Se vilka de verkligen behoven är och prioritera på dem, fokusera på dem som är betydelsefulla.

Bokens första mening: Har du flyt hemma?
Antal sidor: 125
Förlag: Hoi förlag
Utgivningsår: 2013

Andra som skrivit om boken är Produktivitetsbloggen, Malins bokblogg och Motivation.se. Och här kan du läsa Eva Jarlsdotters egna ord om boken.

Du kan köpa boken på AdlibrisBokus eller på Bokbörsen.

Och om du har bibblokort i Övik kan du liksom jag låna den här.

(Det här inlägget har lästs 1814 gånger.)