”23 minuter” av James Lovegrove

Taj är en av smågangstern Logans löpare. Hans uppgift är att så snabbt som möjligt ta sig från punkt a till b, oftast med ett paket som under inga omständigheter får hamna i polisens händer. Liksom de andra av Logans löpare har Taj lärt sig parkour, det ultimata sättet att snabbast möjligt ta sig fram genom staden. Men nu har ett missförstånd har lett till att Logan har beordrat en av sina lakejer att mörda Tajs pappa, och Taj har nu exakt 23 minuter på sig att ta sig till mördaren och visa honom ett bevis för att uppdraget är inställt. Det blir en katt-och-råtta-lek med tiden genom staden, över hustaken och förbi rivningskåkar.

”23 minuter” av James Lovegrove är en Argasso-bok, dvs en lättläst bok för ungdomar. Jag hade stora förhoppningar när jag fick den, men sen föll den i glömska tills jag häromdagen hittade igen den i sommarbokhögen. Så vad tycker jag då?

Nja. Det är fart och fläkt, absolut, men att skriva en bok om parkour för ungdomar utan att illustrera den med en endaste bild kan jag tycka är en stor miss. Nu läser jag om en kille som gör tic-tac och pop-vault men jag har ingen aning om vad det innebär, om det är svårt eller lätt, farligt eller inte. Jag tycker också att det blir lite skrattretande att torpeden lyssnar till namnet mr. Mord och att bakgrundshistorien känns lite väl tunn. Sammantaget är det en lättläst bok som säkert funkar riktigt bra för dem som redan är intresserade av parkour och som vill läsa en bok utan så mycket eftertanke.

(Det här inlägget har lästs 3836 gånger.)