Bokalfabet 2.0 – Y

”Y?” säger ni.
”Japp, y”, svarar jag.
”Men, men..?” stammar ni tvekande. ”Borde inte x komma före?”
”Jo, det förstås…” svarar jag med skamset rodnande kinder…

Nåväl. Det skiter vi i nu! Dags för Y, alltså!

Yvig – så tänker jag mig han, ni vet, han som kom som ett yrväder i april med ett höganäskrus om halsen. (Jag ska läsa ”Hemsöborna” i år, den hör ju till min Kill hyllvärmare.)

Yrsel kan man få om man står vid ett stup och tittar ner. Man kan också få det när livet tar en alldeles för tvär vändning eller när man läser en bok med ett sådant ämne. ”Jag älskar dig inte” av Christina Stielli är en sådan bok, jag pendlar mellan att känna bråddjup ångest och vara skitförbannad. Och hela tiden tänker jag – det får inte vara såhär!! Det får bara inte gå till såhär! Usch, vilken fruktansvärd bok – och vilken jevvla skitstövel han är. Men herregud vilken läsning det är!

Ynkliga var de ju absolut inte, bröderna Lejonhjärta, och inte heller några små lortar. Tvärtom, få sagofigurer har nog lärt barn så mycket om svåra saker.

Ytlig brukar man beskylla chick lit för att vara, en genre som jag i större delen av mitt liv har trott att jag inte gillar. Sen gav jag Sophie Kinsella en chans och höll på att skratta mig fördärvad till Lexis alla missräkningar i ”Mitt nya jag”.

Ypperligt tycker jag fortfarande att Svenska Akademiens val av Nobelpristagare i höstas var. Tranströmer är just nu en stor del av min vardag, vi tillbringar tid tillsammans varje dag, även om jag har börjat snegla lite på Fröding där han står i bokhyllan. Det är som lite mera vårkänsla över Fröding, på något vis.

Veckans karaktär blir ju självklart Ylva-Li i Astrid Lindgrens ”Allra käraste syster”. Denna underbara bilderbok som jag läste fram och baklänges som liten och vars historia jag lekte vid snårbusken bakom jordkällaren…

Till sist vill enligt O läsa om en författare som jag önskar ska skriva ytterligare en bok. Hm. Får jag säga Tomas Tranströmer igen? Klart jag får! Åh, vad jag skulle älska en ny diktsamling av honom, jag är helt övertygad om att han fortfarande är full av dessa fantastiska ord och bilder!

(Det här inlägget har lästs 2551 gånger.)