Day 27 – The most surprising plot twist or ending

Ibland är det skönt att läsa en bok som man redan efter 100 sidor vet hur den ska sluta. Det känns enkelt, skönt och förutsägbart. Ibland vill jag ha de där böckerna som jag aldrig någonsin, hur mycket jag än försöker, skulle kunna lista ut hur de kommer att sluta. Det där beror lite på humör och läsläge.

En bok som jag vet helt övertygad om att jag visste vad den handlade om var ”En dag”. Jag kan villigt erkänna att jag fick en liten chock där ca 30 sidor före slutet. Det var ju inte så här det skulle gå!? Va?

En författare som alltid lyckas twista mig runt sitt finger är Jo Nesbø. Hans böcker om Harry Hole (och även ”Huvudjägarna”) har den där egenheten att när allt är uppklarat, klart och redigt, då är det nästan alltid 40-50 sidor kvar av boken. Och man vet att någonting kommer att hända, eftersom det inte alls är som jag tror. Psykande, och samtidigt helt outstanding.

Men den bok som jag väljer att lyfta fram här är ”Patient 67/Shutter Island”. Det är sju år sedan jag läste den, jag har sett filmen, och ändå är storyn så grymt bra att jag fortfarande inte vet riktigt hur boken slutar. Alltså, läs boken. Även om du sett filmen, läs boken.

(Det här inlägget har lästs 4811 gånger.)