”Det där som nästan kväver dig” av Chimamanda Ngozi Adichie

Ur boken:

Han köpte presenter till dig och när du protesterade och sa att de var för dyra, sa han att hans farfar i Boston varit rik, men la snabbt till att gamlingen hade gett bort en hel massa, så livräntan han ärvt var inte enorm. Hans presenter förbryllade dig. En knytnävsstor glasglob som man skakade på och då såg en pytteliten docka i rosa kjol snurra runt. En blank sten som antog samma färg som allt den rörde vid. En dyr, handmålad mexikansk sjal. Till slut sa du till honom, i ansträngt ironisk ton, att i ditt liv var presenter alltid till nytta. Stenen, till exempel, skulle vara användbar om man kunde mala saker med den. Han skrattade högt och länge, men du skrattade inte.

När det handlar om afrikansk litteratur är jag sorgligt obildad. Jag har tänkt ta tag i den i min världsturné och hade faktiskt inte tänkt på att jag redan hade en afrikansk författare här hemma. Chimamanda Ngozi Adichie är kvinnan som fick stort internationellt genombrott med ”En halv gul sol”, en bok jag lånade, läste, älskade och var tvungen att köpa. För det är något med Adichies sätt att berätta som jag faller pladask för.

”Det där som nästan kväver dig” är en samling noveller som utspelar sig i både nutid och dåtid, i både USA och Afrika. Den enda gemensamma nämnaren är nog att alla huvudpersoner är svarta kvinnor med rötterna i Nigeria. Det, och att de alla känner sig utsatta, att de alla har något som står över dem, något som har makt över dem och deras liv. Militären, maken, arbetsgivaren, ambassadpersonalen, en lärare eller en storebror.

Det är inga hoppfulla noveller. Det är ingen feelgoodläsning. Inte alls. Det är varmt, hårt, skrämmande, livsfarligt. Och det är fängslande. Jag läser och ser allt framför mig, jag ser kvinnor, barn och män, byggnader, vägar och bilar. Jag läser och tänker. Jag googlar och letar bilder. Jag vill veta mer.

Och jag vill läsa mer. Mycket mer.

Det där som nästan kväver dig av Chimamanda Ngozie Adichie

(Det här inlägget har lästs 5190 gånger.)