E-boksläsning – igen

Jag vet att jag kan verka tjatig ibland, men måste bara få säga lite till om e-böcker. Tack vare Linda har jag hittat appen Dötid, som innehåller 18 noveller med en lästid på mellan noll minuter och en timme. Helt perfekt, för även om jag oftast har en bok med mig i väskan händer det ju att man blir sittandes utan. I biltvätten, under hårfärgningen eller i väntan på bussen. Istället för Tetris eller Angry Birds, liksom.

Jag preumererar också på E-libs nyhetsbrev (så klart!) och varje gång det dimper ner hittar jag en massa titlar som jag bokmärker på den där aldrig sinande vill läsa-listan.

I det senaste brevet hittar jag ”Främling. En bok om Carola” av Andreas Ekström, mannen bakom ”Google-koden” och Johanna Koljonen. Eftersom melodifestivalen 1983 är den första som jag minns, så är det klart att jag har ett förflutet som Carola-fan.

En annan bok jag varit nyfiken på länge är ”En spricka i kristallen” av Cecilia Gyllenhammar, och ännu mer sedan jag såg en intervju med P G Gyllenhammar för några veckor sedan. Jag är inte odelat positivt inställd till den mannen, kan man väl säga. Wennstams ”Dödergök” står också på listan, och jag plitar dit Boyes ”Kallocain” också. Den borde väl kunna gå som klassiker inför sommaren, liksom ”Den store Gatsby” (som för övrigt kommer på bio till jul ungefär).

Det kommer en del barn- och ungdomslitteratur som e-böcker också, även om det fortfarande är en himla liten del. En serie som jag blev väldigt glad över att se är serien om Tam av Jo Salmson. De böckerna har varit omåttligt populära bland barnen i mitt bibliotek, och förhoppningsvis får ännu fler upp ögonen för dem nu. Bland ungdomsböckerna hittade jag ”VM-sommar”, som känns lite lägligt även om det är EM i år, och hoppas att jag av bara farten tar ”Som Zlatan fast bättre” också. Dessutom skriver jag upp Möllers ”Gömmarna” också.

Och så ser jag att en av de mest gripande böcker jag någonsin läst – ”Jag skulle vara din hund om jag bara finge vara i din närhet” – äntligen finns om e-bok också. Om Ellen Key. Läs!! En annan bok som absolut borde göra sig bättre i eboksformat än som fysisk bok (i alla fall som inbunden) är ”Shantaram”. Jag har inte läst den än även om den står som pocket i min hylla.

Jag gillar ju verkligen tanken med e-böcker och hoppas verkligen att det med lite god politisk vilja går att hitta en lösning som gör att vi inte av ren dumhet kommer lägga fysiska hinder i vägen för utlåning av dem. Jag har nu haft min läsplatta i drygt två år, och det är nog en sån där pryl som jag kommer vilja ha en ny av när den här ger upp. Det enda som stör mig är att den har väldigt lång svarstid när man bläddrar och att den ibland hänger sig och måste resetas. Och även om jag har tänkt kampa ihop med min platta ett bra tag till, så kan jag inte undgå att snegla lite på Adlibris nya Letto-platta. Riktigt bra pris, däremot vet jag inget om hur själva plattan är.

(Det här inlägget har lästs 2940 gånger.)