En smakebit på søndag – ”Doktor Glas”

Söndag och dags för ännu en smakebit, och kolla in Flukten fra virkeligheten för fler smakebitar, på svenska, norska och engelska.

Dagens smakebit kommer från en blogg, faktiskt. En av mina favoritklassiker, som jag alltid brukar prata varmt om när elever kommer och ska låna svenska klassiker, publiceras nämligen i bloggform den här sommaren. Det är alltid lika mysigt när jag läser genom rss-flödet och hittar ett nytt inlägg från doktor Glas.

Utdaget kommer från 24 juli:

Vårt prat tystnade, då hon gick förbi, i riktning åt museet och Skeppsholmen. Hon bar en enkel svart dräkt. Hon gick varken långsamt eller fort, och hon såg varken åt höger eller vänster.
Ja, hennes gång… Jag måste ofrivilligt sluta ögonen, då hon gick förbi. Hon har en gång som en, som går mot sitt öde. Hon gick med huvudet litet sänkt, så att en bit av halsen lyste vit under den ljushåriga nacken. Log hon? Jag vet inte. Men jag kom plötsligt att tänka på min dröm härom natten. Det slags leende, som hon då hade i den hemska drömmen, har jag aldrig sett henne le i verkligheten, och vill heller aldrig se det.

(Det här inlägget har lästs 3725 gånger.)