Funderingar under en jerka

Ett litet PS till helgens Bokbloggsjerka.

Många verkar skriva något om sina lästa böcker, och anledningen är ofta samma som för mig – att helt enkelt minnas det jag läst, vad jag tyckte och varför. Mer för min skull än för en eventuell läsares, alltså. Samtidigt är det så att de böcker jag verkligen tycker om vill jag ju att fler ska läsa, och därför brukar jag försöka skriva så säljande som möjligt om den, lämna en cliffhanger eller pusha för dem lite extra, som jag till exempel gjort med ”It’s so easy”. *h-hrm*

Hur jag sedan läser andras recensioner är lite olika. Om det är en bok som jag inte hört så mycket om, eller som jag fortfarande är lite osäker på om jag kommer att läsa, då läser jag gärna hela recensioner och tar in många tankar och reflektioner kring den, alla åsikter är bra, både positiva och negativa. (Kolla till exempel in Fiktiviteters underbara inlägg om ”Wuthering Heights”.) Om jag däremot bestämt mig för att det är en bok för mig och att jag verkligen vill läsa den, då brukar jag bara snabbskumma första delen av recensionen för att sedan bokmärka och spara tills jag läst boken. Då kan jag plocka fram den recensionen igen för att göra en jämförelse med min egen recension och fundera lite kring våra skilda eller likartade tankar. Lite som ett bokprat fast inte i realtid, om du förstår hu jag menar.

En annan sak som jag kom att tänka på också under jerkandet är att jag faktiskt aldrig läser andras jerkor innan jag svarat själv, inte ens Annikas. Jag vill helt enkelt inte bli påverkad av hur andra tolkar frågan eller vad andra anser innan jag själv svarat. Samma sak när jag svarar på Lyrans tematrio, jag läser hennes fråga, bokmärker sidan för att senare läsa hennes svar, svarar själv och skuttar till slut runt mellan de som lämnat ett svar i hennes kommentarsfält. För även om jag kan vara lite loj med att kommentera så läser jag faktiskt alla.

Det är under en sådan hoppjerkasejour ”flikfältet” längst upp i webbläsaren kan se ut som om den fått hybris, och Chromes svarstid kan bli lite lång! 😀

(Det här inlägget har lästs 3978 gånger.)