Helgfrågan v 44: Hur sorterar du böckerna i din bokhylla?

Det är Mias bokhörna som varje vecka ställer en helgfråga, och den här veckan är det alltså ”Hur sorterar du böckerna i din bokhylla?”

För mig som bibliotekarie finns det bara ett sätt: alfabetisk ordning efter författarens efternamn. Skönlitteraturen finns i vardagsrummet och facklitteraturen i datarummet. Jag återkommer strax till den sistnämnda.

Skönlitteraturen är blandad i alla genre och för alla åldrar, från Pippi till Järntronen och vidare till Rodja, med ett enda utbrutet undantag – Stephen King som fått en egen hylla. Insprängt bland skönlitteraturen finns även biografierna, som står i samma alfabetiska ordning fast efter huvudpersonens efternamn. Här finns även de pocket som jag av en eller annan anledning har valt att behålla, Dan Anderssons poesi, Brick Lane, Patient 67, osv.

Facklitteraturen står uppdelad efter ämnesområden, lite enligt hur vi har på biblioteken i Örnsköldsvik där vi istället för att gå över till Dewey har infört ett eget uppställningssystem med färger och klartexter, Rainbow. Det här betyder att böcker om djur och natur står tillsammans, medan böcker om hälsa och psykologi står tillsammans på en annan hylla. Den största delen av den här hyllan är historia och arkeologi, eftersom historia alltid har varit ett av mina intressen och även är mitt huvudämne från universitetstiden.

Eftersom jag under åren haft ganska liten plats för bokhyllor (ni vet det där med att leva tillsammans med någon och kompromisser och så) har jag fått gallra stenhårt hela tiden. I våras var det fortfarande en bok ut för varje bok in.

Så kan en ju inte ha det.

Lagom till semesterns slut började jag därför med ett projekt jag surrat om länge: platsbyggda bokhyllor i vardagsrummet. Jag utgick från tre IKEA-hyllor och byggde på dem på höjden för att sen klä in dem så att de ser ut att vara platsbyggda i väggen. Sjukt nöjd med resultatet, med tanke på att jag inte är någon finsnickare, och dessutom har jag ju numera väldigt mycket tomrum i hyllorna. Just sayin’…

Vilket leder oss in på veckans bonusfråga: ”Hur ser din bokhylla ut nu? Gärna bild.”

Självklart!

Lite ljus, lite lister och väldigt mycket mera plats.

Jag är ju inte så lite kaxig över vad jag lyckades åstadkomma 🙂

Och så här såg det alltså ut innan:

(Det här inlägget har lästs 8108 gånger.)