”Jag är tyvärr död och kan inte komma till skolan idag” av Sara Ohlsson

”Världen funkar inte så, människor är inte pusselbitar
och kärlek handlar om mycket mer än att kunna gå i takt.”

Olivia är dumpad. Underbaraste John vill efter tre år inte vara tillsammans med henne längre och hon fattar inte hur hon ska kunna överleva ensam. Vem är hon utan John?

Först kommer den förlamande sorgen. Ångesten över att kanske träffa honom på stan, se honom le och gå sönder inombords. Tårarna som aldrig vill ta slut när allt påminner om hans närhet – tandborsten i badrummet, chili con carnen i frysen, fotot på väggen och hans doft i lakanen.

Och sen? Hur gör man?

Kan man bara kyssa den man älskar? Eller är det kanske så enkelt att man ska skratta när man är glad, skrika när man är arg och ligga när man är kåt?

”Jag är tyvärr död och kan inte komma till skolan idag” är en alldeles underbar bok om kärlek, livet och att försöka hitta vem man är. Det är så mycket jag gillar med den här boken – språket, personerna, formatet, handlingen, konflikterna, realismen, känslorna, musiklistan…

”Ska bara hämta miniräknaren, sen öppna dörren och gå ut och låsa och springa ner till cykeln och ett-tu-tre vara i skolan som mitt vanliga duktiga jag. Men miniräknaren har fortfarande hans klotter, samma gamla kantiga hjärta och samma spretiga ”J+O 4-ever” och jag minns exakt när han skrev det, jag minns exakt hur han log och att jag kallade honom fjortis och att han sa ”jag måste ju skriva på ett språk som killarna i din klass fattar” och ”är de snygga, svara ärligt, vem är snyggast?” och jag sa att ”jag struntar väl i dem” och han svarade ”jag vet” och skrattade och drog ner mig i soffan och jag var lycklig, jag hade universums mest perfekta kille och precis flyttat in i min alldeles egna lägenhet och det var solsken och LYCKA och nu står jag här och tittar på den där förbannade miniräknaren och kan inte andas, försöker förstå att det aldrig kommer hända igen, att det är slut, försent, förbi, över, adjö, ingen mer lycka.

Skickar ”jag är tyvärr död och kan inte komma till skolan idag”-sms till Tor”


(Det här inlägget har lästs 3055 gånger.)