John Ajvide Lindqvist – och Stephen King!

Skräckförfattaren John Ajvide Lindqvist är årets vinnare av Selma Lagerlöfs litteraturpris. Han får det med motiveringen

"För ett författarskap som rymmer ett mästerligt berättande och en känsla för skräckens och inbillningens djupa krafter"


PappersväggarAjvide Lindqvist har givit ut två romaner och en novellsamling. (En tredje roman är på väg.) P har lyssnat sig genom "Hanteringen av odöda", men var inte jätteförtjust. Själv har jag promenerat mig genom "Pappersväggar", som är en novellsamling. Jag gillade den inte särskilt mycket, men den har bitit sig fast. Och det är de noveller som jag tyckte sämst om medan jag lyssnade, som har satt sig mest i skallen. Exempelvis den första novellen, om Reva och Vore. Tyckte vansinnigt illa om den, och funderade faktiskt på att lägga ner boken innan jag ens kom till novell nummer två. Men den sitter där. Jag kan fortfarande få vissa flashar av bilder och känslor precis när som helst! Det är coolt, men jag har inte ens funderat över att ge mig på någon av de andra böckerna, eftersom jag tyckte så illa om den. Kluvet? Ja, visst! Men jag får väl testa den tredje romanen, "Människohamn", istället, den som ska komma idagarna.

Varulvens årLite konstigt är det ju att jag inte gillar det, med tanke på min aldrig övergående förälskelse i Stephen Kings böcker. Vår relation började redan när jag gick i sexan och fick låna "Varulvens år" an en kompis kompis. Bilderna i den upplagan (som tyvärr var ganska liten och som är svår att få tag i idag) satte verkligen igång "skräckens och Inbilningens djupa krafter" och gjorde så att jag hade mardrömmar i alla fall tills jag gick ut gymnasiet. Men kärleken var väckt!

En annan King-story som betytt mycket är "Monstret i garderoben", en av novellerna i "Dödsbädden"

Är jag ensam hemma öppnar jag fortfarande dörren till skrubben och kollar att det är tomt innan jag går och lägger mig.

Och jag tror att jag kommer sova med ryggen mot väggen i natt.

(Det här inlägget har lästs 3082 gånger.)