”Judaskyssen” av Anna Grue

Februari var dansk månad i Dantes Nordiska utmaning. Jag hade flyktiga planer på ”Vi, de drunknade”, men det kändes så mycket och mastigt, och efter att ha tagit två klassiker de senaste månaderna (Island och Färöarna) kände jag att jag ville ha något lite lättsamt. Något bra, något catchy.

I diskussionerna inför februariläsningen sprang jag på ett för mig helt nytt namn – Anna Grue. Danska deckare brukar falla mig i smaken, jag grottade ner mig rejält i Gretelise Holm för några år sedan, så vad hade jag att förlora? Klickade alltså snabbt och utan köpångest hem ”Judaskyssen”. (Även om jag villigt ska erkänna att jag hade mina dubier när jag snabbskannade omslaget.)

Men OK, så här är det: När femtioplusaren Ursula vinkar av sin unge, unge älskare vet hon egentligen innerst inne att hon aldrig kommer se honom igen. Och mycket riktigt. Jakob, som den unge mannen kallat sig, är spårlöst borta, han verkar faktiskt aldrig ens ha existerat, och med honom försvann även Ursulas besparingar. Förödmjukad vägrar hon gå till polisen, utan hon tar istället kontakt med en av sina elevers pappa, Dan Sommerdahl. (Här har jag tydligen missat något, Dan är sedan ett tidigare fall känd för allmänheten som den skallige detektiven.)

Dan påbörjar sina diskreta undersökningar och hittar snart ett flertal medelålders kvinnor som alla blivit solochvårade av den unge, vackre J. H. Dessutom leder ett ouppklarat mord polisen åt samma håll som Dan är på väg, och snart är Dan indragen i en mycket farlig katt och råtta-lek.

Jag brukar som sagt gilla danska deckare, och Anna Grue är absolut inget undantag! Det är snabbt, rappt och inte en enda tråkig stund! Det är roliga, intressanta personer, inga trista stereotyper så långt ögat når och bara det att huvudpersonen inte är polis, utan reklamare!? Och dessutom en lite fåfäng man i sina mitt-fyrtio med hundtycke! Jag tror bestämt att Roger Brown fått sig en värdig motståndare. 😉

Helt enkelt en riktigt bra deckare som jag absolut kommer kränga på alla som frågar mig om tips!

Judaskyssen av Anna Grue

”Judaskyssen” i aNobii.

(Det här inlägget har lästs 3932 gånger.)