Rapport från Stugan

Ännu en lugn och skön helg i Stugan. Men det känns som om de går så himla fort! Vi hinner inte mer än dit på fredag eftermiddag, så ska vi hem igen på söndag kväll. Lite hinner vi med under dagarna i alla fall…

Kai och Kenneth i båtenI lördags kom Kai (grannen) och Kenneth (svärfar) och hjälpte oss köra igång vattenpumpen för att få upp vatten från sjön. Eftersom vi har gemensam brunn ute på udden är det aj-aj att använda det vattnet till blommor, biltvätt och liknande. Alltså har alla en egen pump med (i vårt fall) en jäääättelång slang som går ner i sjön. Ifjol var det lite stök och bök med att få det hela att fungera, och jag for och köpte en ny slang. Den blev aldrig inkopplad då, utan det skulle göras nu i år. När vi då ändå höll på valde vi att flytta på slangen så den inte går rakt nedför slänten, utan längs skogskanten. För att fästa den ute i vattnet tog vi den gamla flytbojen som legat i vattnet utanför vår stuga i ca 20 år. Så kom den till nytta också! På kortet håller Kenneth på att knipsa av vajern som satt i bojen för att få loss den. Men nu finns det vatten, och det bara fungerar hur bra som helst!

Potatis i hinkarNär jag gick in i växthuset på fredag kväll hoppade potatisarna på mig och skrek ut att de ville bli nergrävda! Jag hade grävt ner ett par i hinkar redan förra helgen, och de kikar redan över kanten. De övriga grävde jag ner i landet på lördag eftermiddag. Det kommer nog att funka, jorden håller konstant över 13 grader, och jag låter fiberduken ligga kvar ett tag till.

StuganIdag har jag mest hållit till på andra sidan huset. Jag har målat på ”grunden” runt stugan. Det är egentligen helt öppet in under stugan, men vi har skruvat på en sockel av vanligt virke som vi sedan målat på med slipersolja för att få det hållbarare och lite snyggare. Den sista etappen gjordes ifjol när Patrik och Micke gjorde biten till höger om trappen. De gjorde en gigantisk lucka för att komma åt vattenpumpen, vilken populärt kallas för ”Pärleporten”. Det är tradition att stämma upp i skönsång när någon ska dit och öppna luckan… Nu ska bara trappen oljas, och sedan är jag rätt nöjd med framsidan!

Men mest har jag ändå varit i min ”Myshörna” på tomten. Det är ett litet utrymme längst till vänster på tomten där det tidigare inte växte något – alls! Först planterade vi ett körsbärsträd som vi fick av Sofia och Håkan i Umeå i bröllopspresent (tack!). Sedan flyttade jag dit vinbärsbuskarna jag fått från Slåtteråsen och krusbärsbusken jag fick av mina systrar när jag tog min examen. Och ifjol köpte jag en rabarberplanta och grävde ner där. Som pricken över i hänger där min gunga, som jag fick pengar till av mamma och pappa när jag tog min examen, och som jag sovit mer än en timme i. Bara den här helgen är det nog närmare tre timmar…

MyshörnanGungan...De spaljerade vinbärsbuskarna och trädgårdsbänken

Men jag har inte bara sovit, jag har pysslat också! Kenneth har fixat armeringsjärn i lagom längd åt mig, och så har jag spaljerat upp vinbärsbuskarna i fem grenar vardera. Jag tycker det blev tokbra, och sedan får vi väl se vad buskarna tycker. Krusbärsbusken är redan från början uppstammad till ett litet träd, så det passar dessutom bra ihop. Mellan vinbärsbuskarna har jag ställt en bänk (auktionsfynd – 20 kr), och så har jag täck marken runt buskarna med täckbark. Brevid bänken har Gargouille hittat sin plats, och i närheten av gungan kikar Stubbgubben fram. Fågelbadet i betong står naturligtvis brevid rabarbern, och än så länge är det större än plantan. Men det räknar jag med att det blir ändring på! Och i ett träd i närheten hänger ett sånt där pling-plong-spel i trä och sprider lugnande toner ut över platsen. Här brukar jag sitta och mysa!
GargouilleStubbgubbenRabarbernPling-plongen

Och inte är det fel på utsikten från gungan heller:

Utsikten från gungan

Och i växthuset bara växer det! Jag tycker det mesta verkar gå så himla fort, jag hinner nästan inte med! Det enda jag är lite bekymrad över är gurkplantorna, antingen blir det lite kallt för dem på nätterna, eller så har jag gett dem för mycket vatten. Mest troligt det sistnämnda, antar jag. Och så kunde jag inte hålla mig! I torsdags när jag tog en prom i anslutning till lunchen gick jag förbi närmaste ICA. Och då säljer de plant! Underbara, orangea, tagetes! Jag kunde som sagt inte hålla mig, utan köpte med mig så mycket jag kunde bära. Det var tur att jag var ute och gick och inte for förbi i bilen…

Svartöga, både vita och gula, liksom HedvignejlikaTagetes, tagetes och en del hänglobeliaSolros
or och ringblommorTulpaner i den övre odlingslådan

I den övre odlingslådan är det ännu ganska trist. Jag hade tänkt satsa på en örtagård där, men det känns inte som om det kommer att bli i sommar, utan jag satsar på att fylla den med ringblommor och annat fint istället. Men tuplanerna är som synes i full gång! Plockade ett par för att kunna se dem även inne. Visst är det fint med levande blommor?

Tulpaner...

(Det här inlägget har lästs 3622 gånger.)