Tematrio – skrivande svenskor

Jag hoppar på ett tåg till när jag ändå är igång! Det är Lyran som varje vecka skickar ut en temafråga till oss läsare att fundera över, och veckans tematrio är skrivande svenskor. Typiskt nog kom jag direkt på fyra svenskor som jag gärna skulle vilja hylla lite extra, men nu ska det ju vara tre:

1. Majgull Axelsson. För en herrans massa år sedan läste jag ”Aprilhäxan” och föll handlöst för den. Sedan hände ingenting på flera år innan jag mest av en slump (fniss) hittade ”Slumpvandring” och föll precis lika handlöst. Texten vindlar sig genom berättelsen som en stig genom en trollsk skog, jag färdas genom tid och rum, från sommarens och skammens hetta till vinterns och sorgens kyla, och allt detta åstadkommer människan med bara ord. Fantastiskt! ”Slumpvandring” är en av de absolut bästa böcker jag läst, helt klart en topp tre.

2. Maria Küchen. Jag minns fortfarande när jag hittade den där boken i biblioteket. En röd bok med ett hjärta på, så vacker, så varm den såg ut. Och titeln – ”Harhjärta”! Jag menar, kan man annat än låna med sig boken hem?! Och jag läste. Herregud, så jag läste! Sedan har det blivit många fler, och även om ”Lycklig hora” kanske inte var en höjdare tycker jag att treenigheten med de ovanstående och ”Svart stjärna” är något extra.

3. Kerstin Ekman. Lite av ett svensk svar på Oates tycker jag att hon är, vår Kerstin. Högt och lågt, långt och kort, skrönor, sagor och kriminalare – allt kommer ur hennes boksidor. Jag har sagt det förut och jag säger det igen – hon är absolut läsvärd!

Den fjärde svenskan sparar jag på ett tag. 🙂

(Det här inlägget har lästs 3051 gånger.)