Tematrio – snart 17 maj

Eftersom det snart är ”syttende mai” och som dags att fira våra grannar vill Lyran att vi ska berätta om tre norska favoriter.

Ah!

1. Harry Hole! Nej, jag vet att han inte är författare och att Nesboes böcker på intet vis är sanningsenliga, men helt ärligt, om det är en enda norrman som jag håller nära hjärtat så är det Harry. (Ja, och den där lille trollegutten som förgyllde så många hockeykvällar för ett par år sedan.)

2. Annars är Knut Hamsun en författare som har bitit sig fast. Jag kan inte påstå att jag älskat de böcker av honom som jag läst, men de har ändå dröjt sig kvar och poppar då och då upp i mitt medvetande. Däremot så lämnar jag över frågan om han var nazist eller bara försökte göra det bästa för sitt land till andra som vet bättre än mig.

3. Och när vi nu ändå pratar andra världskriget, nazister och självklart kommer att tänka på motståndsrörelsen (eller hur?) får min sista hyllning bli Sandemoses ”Varulven”. Lite samma med den som med Hamsun – det var tungt, trögt, jobbigt – och det har bitit sig fast. Särskilt upplösningen kommer för mig många gånger när jag är ute om vintern och ska korsa en igenfrusen bäck eller mindre å.

Och veckans bonushyllning går naturligtvis till Gunnar Sönsteby och hans efterlevande. Jag kan bli nästan stum av storheten i att våga sätta sig själv och sitt liv i fara för att stå upp för det man tror på.

(Det här inlägget har lästs 3912 gånger.)