Vad är omtänksamhet?

Soundtrack: ”Sing for the moment” med Eminem, instrumental.

Omsorger kan ta sig underliga uttryck.

Ta bara det här om att vi som lever i en tvåsamhet ofta lägger tid och energi på människor som inte gör det. ”Är du singel?” brukar ofta följas av någon följdfråga: ”Har du svårt att bli kär?” eller ”Det är nog lätt att bli bekväm när man äldre, lite svårare att hitta någon som man kan tänka sig dela vardagen med.”

Jag vet att jag själv har ställt de här frågorna – och många fler – och det ligger faktiskt något av en snäll tanke bakom, även om det kan låta konstigt. Men jag menar inget illa! Och jag vill absolut inte att någon ska ta illa upp! Är det bättre då att inte fråga? Jag menar, om jag bryr mig så undrar jag ju. Och om jag i det läget inte frågar så fegar jag ju ur. Då tror jag att det jag säger ska missuppfattas, istället för att tas som en omtanke eller lyckönskan eller vad du vill, eftersom jag är rädd för den andres reaktion.

Av låntagare, av elever – både stora och små, samt fullständiga främlingar kan jag få höra det snarlika resonemanget: ”Du är gift.” brukar följas av ”Men du har inga barn?” Vid ett nekande på den frågan brukar orden ”Men det tycker jag du ska ta och skaffa!” komma. Det är omtanke, tycker jag. Värme. Omtänkamhet. Någon som har det bästa, vackraste, finaste de kan tänka sig – och som önskar mig detsamma. Som önskar mig all lycka på denna jord! Jag kan inte se något illa menat i det.

Och det är det här som blir det konstiga.

En del frågar aldrig den där frågan.

Och det är oftast de som vet att min P är sjuk.

Troligtvis av omtänksamhet.

Jag menar inte att det är fel. Jag vill bara säga omtanke tar sig underliga vägar ibland. Och kanske omtanke inte är att låtsas som ingenting? Kanske omtanke är att säga ”titta! Allt det här underbara har jag – och jag önskar dig detsamma!”

Vad är omtanke för dig?

Remix 002 for Raä av beta75 CC (by, nc, sa)

(Det här inlägget har lästs 3207 gånger.)