”Växla ner! 77 sätt att leva bättre på mindre” av Karin Lilja

Nu i slutet av sommaren är det många som växlar upp inför jobb, skola och vardag igen. Så även jag, även om uppväxlingen kommer att gå betydligt långsammare än den gjort de senaste åren. Jag är som bekant bibliotekarie, och jobbar heltid på ett skolbibliotek – det innebär så här i skolstartstider att komma ikapp med böcker som kommit ut under sommaren, packa upp och lägga in de böcker som ska användas som kurslitteratur och, naturligtvis, planera alla höstens aktiviteter med introduktioner för nya elever, bokprat och informationssökningslektioner.

Inget av det där kommer jag att göra i år. Ifjol åkte jag nämligen hem från jobbet en onsdag i september, och jag har fortfarande inte åkt tillbaka. Istället har jag åkt berg-och-dalbana med mina känslor och tankar i snart ett år, börjat prova på att gå till en arbetsplats och känt efter ordentligt att vingarna bär innan jag har växlat upp till nästa nivå. En av alla de saker jag har kommit tillrätta med under den här tiden är att jag inte vill jobba heltid just nu. Kanske sen i livet, men inte just nu.

Jag ramlade då över Karin Liljas ”Växla ner! 77 sätt att leva bättre på mindre”, en liten handbok i nerväxling, eller downshifting, kan man väl säga. Att växla ner betyder kortfattat att jobba mindre, men för att det ska ge en hälsovinst måste men kunna styra om sitt liv så att man inte går på knäna rent ekonomiskt – annars byter man bara ut en stress till en annan. Lilja går metodiskt genom olika livsområden – att köpa, att ha, att resa, att äta, att må bra, osv och ger i varje avsnitt exempel på vad hon gjort för att växla ner.

En del saker är bra påminnelser. Köp bara det du verkligen ska ha, återanvänd så mycket som möjligt och fundera på vem som sätter standarden för din semester. Vill du åka till Thailand? Bra, gör det, men åk inte för att det är dit man ska åka för att ha semester, åk för att du vill det. Andra saker stör jag mig på. Lilja är egenföretagare och jobbar frilans, då är det de facto enklare att styra sin vardag än om man har ett serviceyrke, jobbar inom industrin eller sjukvården, så många av tipsen går inte att överföra eller ens modifiera så de passar.

”Växla ner!” är säkert bra för dem som inte tänkt så mycket i de här banorna innan. För mig kändes det mest som gammal skåpmat eller helt ogenomförbara projekt. Läsningen gav mig inget nytt, inga aha-upplevelser och inga idéer till nya mål och projekt. Hela boken går egentligen att sammanfatta i en mening: ”Att växla ner handlar om att ta ansvar för sitt liv och sin tid.” Jomenvisst.

(Det här inlägget har lästs 2112 gånger.)