Tematrio – den svenska bilderboken

Den här veckan har Lyran en riktig klurfråga till oss andra: berätta vilka tre bilderböcker du skulle välja för att representera den svenska bilderboken?

1. Det måste ju blir något med Alfons Åberg i alla fall, mest troligt ”Aja baja, Alfons Åberg” som så många föräldrar fått läsa både fram- och baklänges för sina barn.

2. Och så något av Astrid, så klart. Kanske ”Allra käraste syster”, men nog ännu hellre ”Inga rövare finns i skogen”, som är en bok jag lärt mig uppskatta mycket som bibliotekarie. Det är en berättelse som verkligen kan fånga barn, trots att den är lång och har lite lite bilder emellanåt så brukar de sitta som ljus och tycker att den är nästan otäckt spännande!

3. En annan gammal favorit är ”Prins Hatt under jorden”, där den gamla folksagan fått nytt liv som bilderbok. Men eftersom jag även vill ha med något nytt här så tror jag att det får bli någon av Stina Wirséns underbara småböcker ”Vem…”. Dött lopp mellan många av dem, men ”Vem är söt?” är en bok jag nästan tvångsmässigt brukar läsa genom när den hamnar på återlämningsdisken. Jag älskar verkligen de små trasselsuddarna!! ♥

(Det här inlägget har lästs 3035 gånger.)