Veckans topplista v 40: Finland 100 år

Veckans topplista kommer från Johannas deckarhörna, och den här veckan är det Finland som står i fokus, eftersom Finland som självständig nation firar 100 år i år, och det också var ett av Bokmässans teman.

Finland i ungdomslitteraturen är väl inte helt enkelt, men fem titlar borde jag väl kunna skrapa fram?

1.Den första titeln som poppar upp är ”Ljus ljus ljus” av Vilja-Tuulia Huotarinen, om fjortonåriga Maria som bor på den finländska landsbygden i mitten av 1980-talet. Tjernobyl har precis exploderat och Maria har blivit kär, och tillsammans med Mimi känns allt ljust, ljust, ljust. Läste den för något år sedan och tyckte verkligen, verkligen om den, men minns inte mycket mer än den där varma känslan jag hade i kroppen under läsningens gång.

2. En titel som jag spanat på men inte kommit längre än så med är ”Underfors” av Maria Turtschaninoff. Urban fantasy som utspelar sig i en okänd värld under Helsingfors. Spänning, tonårsångest, erotik, sorg och en läderklädd bad boy utlovas. Vad mer kan en önska?

3. Ytterligare en som jag brukar titta på men ofta ställer tillbaka (fatta hur bra jag har det som arbetar med sin hobby! och får läsa på arbetstid!) är ”Röd som blod” av Salla Simukka. Spänningsklassad om sjuttonåriga Lumikki som hittar tvättade sedlar i skolans mörkrum och dras in i en härva av narkotikasmuggling. Första delen i en serie.

Men sen tar det stopp. Hur jag än råbarkar min hjärna dyker inte en endaste liten ungdomsbok där Finland är i fokus upp. Ett par där en liten del av handlingen utspelar sig i Finland, men inte i fokus. Jag ger alltså upp på tre, hellre än att ge mig på barn- eller vuxenlitteraturen.

Vilka titlar har jag missat? Sitter du på en ungdomsbok med Finland i fokus som jag bara måste läsa? Hit me!

(Det här inlägget har lästs 2771 gånger.)