Day 30 – Your favourite book of all time

Minsann!

Sista uppdraget på 30-dagars listan.

Jag har ju många favoritböcker, även om jag är lite snål och bara har en topp 5-lista.

Andra böcker som skulle kunna vara med på min topplista är ”Allra käraste syster” av Astrid Lindgren eller ”Harry Potter och fången från Azkabahn” av J. K. Rowling.

Men av mina topp fem är har jag faktiskt en trojka på tre utvalda: ”Patient 67”, ”Slumpvandring” och ”Dagen efter”. ”Dagen efter” är för ny, den får stryka på foten på grund av sin ringa ålder, de övriga har hängt där i toppen de senaste 7-8 åren.

”Patient 67” (eller ”Shutter Island” för er som föredrar det) är så jävla genialisk att det gör ont. Hur frisk måste man vara för att inse att man är galen? Och när man inser det, är man då för galen för att vara frisk? Att twista, skruva och vränga en bok som Lehane gör är helt otroligt, och jag har fortfarande inte bestämt mig för vad jag tror. Trots att jag läst boken, diskuterat den jag vet inte hur många gånger och sett filmen. Det finns inget enkelt här, ingen genväg ut.

”Slumpvandring” är en sådan där vindlande historia genom tid och rum som helt tar andan ur mig, som får mig att stanna upp, fundera, reflektera, bläddra vidare, låta ögonen rusa över bokstäverna i något som liknar raseri – det går för långsamt eftersom jag vill veta vad som händer härnäst, men samtidigt går det för fort eftersom jag inte vill komma till slutet. Jag vill backa bandet, stoppa misstagen, göra saker ogjorda och ändra historien. Och slumpens vandring. Om det nu är en slump?

De här är mina två absoluta favoritböcker, men i det här inlägget ska jag bara välja en.

Och det har jag egentligen redan gjort.

(Det här inlägget har lästs 3605 gånger.)