Helgfrågan v 48 – julfavorit?

Varje vecka ställer Mias bokhörna en helgfråga. Den här veckan konstaterar hon att det kommit ett gäng julböcker i år, och frågar ”Har du någon julfavorit?”

Nja, jag vet inte ens om jag läst någon specifik julbok. Jo, det har jag ju, men det är inte en genre som jag brukar leta efter, so to speak. När jag jobbade på bibliotek plockade vi varje år fram julböckerna direkt efter höstlovet, även om de ofta frågades efter tidigare kände vi alltid att vi ville överleva höstlovet och uppmärksamma allhelgonahelgen först. Det blir alltså där jag får plocka mina favoriter. (Jag kan så klart inte nöja mig med en.)

Bland julböckerna för barn finns det en del härliga berättelser, och framför allt samlingsböckerna med Astrid Lindgrens julberättelser är fina. Ofta kommer även en eller ett par böcker med 24 kapitel, som också brukar vara helt underbara, och där sticker Ulf Starks ”Jul i stora skogen” ut lite extra för mig. För några år sedan kom också en illustrerad nyutgåva av Dickens ”En julsaga”, och Roberto Innocentis illustrationer är verkligen helt fantastiska! De är som en egen berättelse i sig!

Mia ställer också en bonusfråga: Har ni fått upp ljusstakarna än? NEJ. Jag vägrar göra advent innan helgen. Hos mig är det tradition att plocka fram ljusstakar och stjärnor på fredag kväll inför första advent. Gärna med ett glas glögg på smutt och samtidigt rocka loss till julmusik på hög volym. Så nu vet ni vad jag ska göra ikväll 🙂

En fredag kväll inför första advent för några år sedan.

(Det här inlägget har lästs 2560 gånger.)