Hur var det nu med kottletterna?

Har en rent fantastisk semester – det är varmt, det är soligt, och jag bara ligger på gräsmattan på en filt och läääser! Gargouille här har koll på resten.

Ändå känns det som om det går lite sådär med läshögen. Har i alla fall knäckt två titlar till, den ena är Pirjo Holmströms självbiografi ”Flashback” som är en fruktansvärd berättelse. Under några år bodde familjen i Solberg ca 8 mil utanför Örnsköldsvik och det är en aldrig sinande ström av övergrepp, psykisk misshandel och rent ut sagt förjävliga vuxna. Mådde bitvis fysiskt illa när jag läste, och senast det hände var när jag (också en sommar) tog mig genom ”Silverfisken” av Sofia Rapp Johansson. Riktigt jobbig, och inget jag egentligen kan rekommendera. Men jag misstänker att den kommer att gå bra bland eleverna ändå.

Den andra boken jag har tragglat på med ett tag är ”Främlingen i huset” av Sarah Waters. Jag har inte läst något av henne förut, och det var en riktigt angenäm bekantskap! Handlingen utspelar sig i efterkrigstidens England, det är gentlemen och klasskillnader så det står härliga till, och de personer vi får lära känna är dels doktor Faraday, dels innehavarna av godset Hundreds Hall. Kriget och tiden efter det har farit hårt fram med godset och dess ekonomi, och saker och ting är helt enkelt inte vad de brukat vara. Faraday kallas dit första gången när tjänsteflickan är sjuk, men när han genomskådar henne berättar hon att det som allt egentligen handlar om är att huset är ont, att där finns något ondskefullt som vill komma åt dem alla.

Faraday viftar naturligtvis bort hennes berättelse som struntprat, kommer på god fot med familjen och börjar så småningom bli något mer än bara en gäst i huset. Men något mystiskt är det med Hundreds Hall, och när sonen i huset faller offer för sinnessjukdom börjar de andra att fundera. När så dottern i huset hör hur det knackar i väggarna, och de gamla tjänsteklockorna börjar leva ett eget liv, då är frågan om det går att bortse från att något är annorlunda med Hundeds Hall. Finns det helt enkelt någon mer där, en främmande kraft som egentligen bara vill ha huset för sig själv…?

En störtskön spökhistoria – läs den!!


Jag har också skummat ett antal reseguider om Amsterdam och om norra Tyskland, men jag vet inte jag, det kanske helt enkelt bara blir Reeperbahn och Red Light District? 😉


Och nu håller jag på med ”När du gör som jag vill” av Henrik Fexeus. Han gjorde en riktigt bra serie för SVT som heter Hjärnstorm, och han har tidigare skrivit ”Konsten att läsa tankar”. ”När du gör som jag vill” har undertiteln ”en bok om påverkan” och det är exakt vad det handlar om! Lugnt och metodiskt, men med glimten i ögat går han genom hur vår hjärna fungerar och hur vi omedvetet tolkar färger och former, samt hur mycket vår hjärna verkligen minns som vi inte har den blekaste aning om. Riktigt rolig läsning, och alldeles för mycket känner jag igen från hur man tänker i skyltnings- och produktplacerinssamanhang i butiker. Jag är ledsen, men allt handlar om manipulation.

Rubriken på det här inlägget är faktiskt en sån där sak som jag lärt mig under åren. Det var Ove på Oves livs i Överammer, numera Mat & Prat, som lärde mig att en liten felskrivning på en textad skylt nästan alltid leder till merförsäljning – stoppa in ett extra ”t” i ordet ”kotletterna” och du säljer mer. 🙂


Och så har jag varit på bio ikväll. Såg ”Eclipse” med en lärarkollega på Sörlidenskolan. Ooooh! Jacob Black, he IS hotter than Edward!! 😀

Jag vill också ha en varulv….

(Det här inlägget har lästs 3262 gånger.)