Lite smått, och gott!

Igår var en vansinnigt snabb dag på jobbet. Först vid elva kunde vi sätta oss ner, jag och kollegan, och mellan elever som ville ha sökhjälp, tanter som ville låna och lärare som hade funderingar konstaterade vi att vi fick allt skynda på om vi skulle hinna med förmiddagsfikat före lunchen! Och varför var fikat så viktigt då? Jo, eleverna som går HRP, det är särskolegymnasiet med inrikting Hotell & Restaurant, sålde saffranssemlor i går! Damn, vad goda de var!

Men det var inte semlorna som var förmiddagens stora behållning. Det var mitt första SFI-besök. En av SFI-lärarna, Inger, kom med 6 elever som talade persiska, arabiska, amharinja (Etiopien), lingala (Kongo-Kingshasa) och franska. Jag berättade lite om biblioteket, och visade lite exempel på CD-skivor för både barn och vuxna, och olika filmer. Jag berättade också som Börja Läsa- böckerna och visade upp ”Palle i simhallen”. Jag är dock inte lika entusiasmerande som den snart pensionerade kollegan, så de uppskattade inte riktigt att Palles pappa förvirrade sig in i fel omklädningsrum. Jag visade även upp LättLästa-böcker, bland annat ”Afrikas länder” och vi tittade på både Kongo-Kinshasa och Etiopien.

De var också intresserade av böcker på sina egna språk. Jag hade fattat det på Inger som att de var totala analfabeter, men det visade sig att det var våra bokstäver de inte kan! En pojke (ca 20 år) och hans mamma talade franska, och pojken satte sig direkt och började läsa. Ett par kvinnor lånade ungdoms- och barnböcker på arabiska och persiska, och hela gruppen ska komma tillbaka tillsammans med Inger en gång till före jul. Det här var ju som sagt mitt första SFI-besök, och jag hoppas att Inger lämnar synpunkter senare, och talar om vad hon tyckte var bra och vad hon tyckte var mindre bra. Jag tyckte i alla fall att det var vansinnigt roligt!!


Började dagen med en långprom, men missade en sak. Glömde kolla termometern innan jag gick. Tog för givet att det var ett par minusgrader, såsom det har varit hela veckan. Men det kändes bra kallt, och dessutom snodde det lite kring näsan på hemvägen, så jag var lite småfrusen innan jag kom hem igen. Då kollade jag på termometern och konstaterade att det var -8. Kallt. I alla fall utan långkalsonger.

Fick upp värmen ganska snabbt i alla fall, P och jag gjorde plankstek till lunch! Åh, det luktar fortfarande så där gott i hela lägenheten….

(Det här inlägget har lästs 3606 gånger.)