Smakebit på søndag – ”Blod i gruset” av Mats Jonsson

Smakebit på søndag kommer från den norska bloggen Flukten fra virkeligheten, men hon turas nu om tillsammans med Betrakninger att administrera det hela. Idag är det hos Astrid Terese på Betrakninger som du hittar fler smakebitar. (Jag är grymt nyfiken på ”Lene din ensomhet langsomt mot min” som hon bjuder på en smakebit ur, men den finns inte på svenska, och att läsa på norska… nja.)

Men jag ska ju skriva om min smakebit, jag.

Mats Jonsson är bördig från Bollstabruk, Kramfors, och på så sätt lite av en lokalkändis. Som författare är han mest känd för sina seriealbum där framför allt ”Nya Norrland” var rätt omtalad för ett par år sedan. Jag tycker verkligen om hans stil att teckna och sättet han bygger berättelser på, och när jag läste att han jobbat på en barnbok om Ådalen 31 var jag snabb att ställa mig i kö på bibblan.

Boken heter ”Blod i gruset” och huvudpersonen är Mats, som jag tror går i mellanstadiet. Mats bor en bit utanför samhället och är ofta hos närmaste grannen, tant Ing-Mari, på kvällarna. Där bor så klart också Ing-Maris man Lasse, som det numera bara ”är skräp med”, om Ing-Mari sorgset brukar säga.

Smakebiten kommer från början av boken, när Mats är på väg hem från Ing-Mari och bara ska gå in i vardagsrummet och ta en kooola först.

Nu ser han så liten ut under filten. Hans hud sitter spänd över det magra ansiktet så att han liknar, nej … inte tänka på det, tänkt inte på … att Lasse ser ut som en … mumie.

För sent. Tänkte på det.

(Det här inlägget har lästs 2443 gånger.)