”Veten I icke att hon älskar mig!?”

Igår var det en av säsongens dubbelkvartar om StrindbergArkenbiblioteket. Berättare var härliga Maggis Frisk, som jag har förmånen att nu få dela arbetsplats med, och temat var ”Strindbergs kvinnosyn”. Intressant, minst sagt.

På en halvtimme lyckades Maggis plocka viktiga delar ur Strindbergs liv och ge oss olika glimtar av hur man kan tolka hans kvinnosyn. Jag visste väl att han redan på sin egen tid ansågs vara en kvinnohatare, och har inte reflekterat så mycket över det. Att han själv ansåg att han hänföll åt gynolatri hade jag däremot ingen aning om, och Maggis la fram olika exempel på hur det kom till uttryck i hans texter. Och kanske var det så, att han med förnuftet faktiskt insåg kvinnans lika rätt till liv och leverne som mannens, men att det fallerade i hans något idealiserade syn på äktenskapet och den sjukliga svartsjukan?

Intressant var det, och jag vill ännu mer än förut komma mig genom ”En dåres försvarstal”. Jag har lagt den i kundvagnen på adlibris så länge, för som ebok kommer jag inte att läsa den. Jag behöver vika hörn, stryka under och skriva små anteckningar i marginalen.

(Det här inlägget har lästs 3999 gånger.)