Smakebit på søndag – ”Jag säger det ni tänker” av Curtis Sittenfeld

Smakebit på søndag kommer från den norska bloggen Flukten fra virkeligheten, men hon turas nu om tillsammans med Betrakninger att administrera det hela. Idag är det hos Mari på Flukten fra virkeligheten som du hittar fler smakebitar.

Jag har ofta flera böcker igång samtidigt, en som jag läser på kvällarna i sängen, en fackbok som jag läser i soffan, en feelgood i badkaret, en ljudbok i bilen och emellanåt även en bära-med-mig-bok, alltså en bok som får följa med när jag ska sitta och vänta någonstans eller åker kollektivt längre sträckor eller liknande. Just nu är den sistnämnda en novellsamling, ”Jag säger det ni tänker” av Curtis Sittenfeld.

Smakebiten är det första stycket i novellen Dåligt tag:

Av de tio kvinnor som anmält sig till KFUK:s sommarkurs i gravidyoga var jag den som var näst längst gången. Kvinnan som var längst gången hette Gretchen. Vi satt på överdimensionerade gummibollar och Gretchen tog alltid plats längst fram i mitten, så nära läraren man kunde komma. Under det första kurstillfället, när vi fick säga vad vi hette, vilket som var vårt beräknade förlossningsdatum, om vi visste ifall det var en pojke eller en flicka och var vi ville föda, sa hon den 18 augusti – min förlossning var beräknad till den 29 – och fortsatte: ”Carl och jag vill att könet ska bli en överraskning, för visst är det fint om vissa saker i vår informationsmättade värld får förbli mystiska och magiska?” Hon vände sig om på bollen, tittade på oss andra på de två raderna bakom och log självbelåtet.

(Jag älskar Curtis. Om några år, tio, tjugo eller så, när hon får Nobelpriset kommer jag att sträcka nävarna i luften och vråla ”ÄNTLIGEN!!”, precis som jag gjorde för åtta år sedan.)

(Det här inlägget har lästs 3517 gånger.)