Tematrio – New York

På måndagar är det som bekant Lyrans Tematrio som gäller i bokbloggvärlden, och så här skriver hon idag: ”Just nu läser jag andra delen av Det växte ett träd i Brooklyn och veckans tema får därför bli New York. Berätta om tre romaner, filmer, TV-serier som utspelar sig i New York!”

Den första jag kommer att tänka på är ”När jag lät dig gå” av Gayle Forman. Den fristående fortsättningen på f-a-n-tastiska ”Om jag stannar”, som jag fortfarande får gåshud av när jag bokpratar om den. (Mm. Tonårstiden när den är som finast. Ja, förutom att huvudpersonen Mia förlorar hela sin familj i en trafikolycka, då.) ”Om jag stannar” utspelar sig i Oregon, men i ”När jag lät dig gå” är det Adam som berättar om ett dygn i New York. (Titeln ovan är länkad till ett videoinlägg som jag gjorde när jag var ung och snygg. :D)

En annan ungdomsbok som jag kommer att tänka på är ”Den statistiska sannolikheten för kärlek vid första ögonkastet” av Jennifer E. Smith. Egentligen börjar den bara i New York, på JFK, och fortsätter sen i luften och i London, men om det inte vore för de där ynka fyra minuterna åt ”fel håll” skulle en helt fantastisk kärlekshistoria aldrig blivit berättad. Tänk på det nästa gång du missar bussen!

En bok som jag inte tycker har fått den uppmärksamhet som den förtjänar är ”Undret” av R J Palacio. Den handlar om tioårige Auggie som för första gången ska gå i en vanlig skola, han har tidigare bara fått hemundervisning av sin mamma. Varför? Auggie föddes svårt missbildad och hans föräldrar har velat skydda honom. När Auggie börjar skolan ställs han inför allt det svåra och underbara med att lära känna nya människor – rädslan, glädjen, viskningarna, tårarna och skratten. Det finns fortfarande så mycket jag skulle vilja säga om ”Undret”, men jag kan fortfarande inte göra den rättvisa. Jag försöker fortfarande prata ut den till alla som vill ha en högläsningsbok eller som vuxna som vill ha ett boktips.

Snälla. Läs den. Eller åtminstone min recension av den. Eller en smakebit här.

(Och jo, den utspelar sig i New York.)

(Det här inlägget har lästs 13572 gånger.)