Veckans topplista v 42: Svenska samtida romaner

Veckans topplista kommer från Johannas deckarhörna, och den här veckan ska det alltså handla om svenska samtidsromaner, som Johanna definierar som ”romaner som är skrivna under senare år, men de behöver inte nödvändigtvis utspela sig i vår samtid”.

Jag skulle kunna räkna upp några av de böcker jag läst och älskat på sistone, som ”Allt jag inte sa”, ”George”, ”Som hund som katt”, ”Om jag var din tjej” eller ”Flickan på hotellet”. Men det gör jag inte. H-hrm. Jag väljer att fokusera veckans topplista på de böcker jag har liggande som jag verkligen, verkligen ser fram emot att läsa istället. (Jo, en får göra så. Det har Johanna sagt.)

I förra veckan fick jag hem ett paket från Nypon och Vilja förlag, med tre böcker jag verkligen sett fram emot att läsa. Två av dem är bearbetningar av befintliga romaner, och även om jag ser fram emot dem båda lika mycket så är Jessica Schiefauers ”När hundarna kommer” den jag längtar allra mest efter att sätta tänderna i. Ni vet, den som handlar om Ester och Isak och om kärlek, nynazism och död. Planen är att jag först läser den, funderar en dag på vad jag läst, och sedan tar originalversionen medan jag har den lättlästa i riktigt färskt minne.

En annan som jag också fått från ett förlag men som jag inte riktigt hittat rätt tillfälle för än är ”Papperssjälar” av Emma Johansson. Bara omslaget gör att jag både vill läsa och inte alls! Om Emilia som inte längre är så pepp på livet, som inte har varit det sedan Theresia blev påkörda av tåget och dog. Hon kände egentligen inte Theresia, men det är något med hennes död som skaver i Emilia. Och dessutom har hon en hemlighet, något som ingen annan vet. En hemlighet som rör Theresias död.

En sån där bok som jag högg med mig ”lite på känn” från jobbet en dag var Charlotta Lannebros ”Jag vill vara jordens medelpunkt”. Om Lova som lämnar Stockholm och Sverige en vinterdag för vara borta i ett år. Hon drar till Nya Zeeland! Allt är uträknat. Först ska hon bli av med oskulden och uppleva en massa saker, sen ska hon komma hem, bli författare och vara ihop med David Brink. Men Nya Zeeland är inte alls det Lova har drömt om… (Jag tog den också för att vi har ställt den på hyllan märkt Rolig, och jag vill kolla så den verkligen är det. Vi vill ju inte stå för falsk marknadsföring!)

Och när nu Johanna Lindbäck ä-n-t-ligen skriver för tonår igen var jag snabb som attan att knycka med mig ”Karta för förälskande & andra vilsna” när den landade i biblioteket förra veckan. Julia är på väg till familjens lantställe. Vännerna Karin och Astrid, däremot, dricker smoothies på Mallorca. Om de ens är vänner längre? Nu när Julia råkade bli ihop med Isak som Karin hade span på först. Så dyker Rasmus dyker upp, Rasmus som tecknar och läser samma böcker som Julia. Helt enkelt en annan typ än Isak. Beskrivs av förlaget som en romantisk hyllning till det oförutsägbara. Mmm.

Den sista boken på veckans topplista över svenska samtida romaner som jag verkligen ser fram emot att läsa (jag behöver påminna mig själv lite) är Sakis. Ja, ni vet. ”Saker ingen ser” av Anna Ahlund, som jag dessutom har signerad. Sibylla allmänestetiska läroverk. Bara det! Fride som är så kär i Miriam att hen inte kan tänka på annat. Yodit som målar och försöker ta plats i gänget. Johannes som läser Karin Boye och försöker få plats i livet. Aron, vars tvillingsyster Linn fick all talang. Och Linn, som undrar vad hon ska göra med den. Och så är det Sebastian, han som ska kyssa en ny person varje månad. Ett nyårslöfte som trasslar till saker för fler än honom själv. (Och jag som lyssnade på Anna när hon pratade om boken vet varifrån idén med nyårslöftet kommer. *hemlighetsfull*)

(Det här inlägget har lästs 6995 gånger.)