2012 års lässammanfattning

Årets bokskörd blev 107 titlar. Visserligen en hel del ungdomsböcker, men ändå två i veckan. Det var mycket mer än jag trodde! 🙂

Fördelning mellan skön- och facklitteratur 2012

Ungefär samma fördelning som ifjol. Nästan hälften av fackböckerna (6 av 14) är biografier eller självbiografier, medan det bland skönlitteraturen har smugit sig in en del genreböcker:

Genreindelning

Lite svårt det där med klassiker, de där ju oftast en historisk bok också, men jag har valt att lägga dem i en egen genre.

Åldersmålgrupp

Som sagt, fler barn- och ungdomsböcker än vuxenlitteratur, men det speglar nog egentligen bara att jag gjorde en tokrush i oktober på barn- och ungdomssidan när jag började komma tillbaka till jobbet under hösten. Det, och det faktum att det under våren ramlade in en hel del recensionsexemplar på just ungdomssidan.

Fördelning mellan manliga och kvinnliga författare

Fördelningen mellan män och kvinnor är yttepyttelite bättre än ifjol, så liten att den nog knappast går under epitetet ’statistiskt säkerställd’, men jag har å andra sidan inte ansträngt mig särskilt mycket för att fördela gracerna jämnare.

Geografisk spridning

Då tycker jag att det är betydligt värre med den geografiska spridningen. Europa och Nordamerika är såklart sjukt överrepresenterade, medan Afrika och Sydamerika är sorgligt undanskuffade.

Typ av böcker

Jag har mest läst pappersböcker, förstås, även om jag är glad att se att ljudboken verkar vara på väg tillbaka. Jag lyssnar så ofta jag har en längre stund på mig, men tycker inte att jag riktigt har hittat tillbaka till den där sköna lyssnarflowen jag var i innan jag helt tappade taget om ljudböckerna. Ve dig, Rodja Raskolnikov!

Vems bok?

Bibliotekslånen har minskat tokmycket, vilket säkert beror på att jag inte jobbat på bibliotek under större delen av året i kombination med de recensionsexemplar jag fick under våren.

(Det här inlägget har lästs 3950 gånger.)