Tisdagstrion – starka kvinnor

Tisdag och dags för trio! Helena på Ugglan & boken ger oss varje tisdag ett ämne att tolka på valfritt sätt, och idag är det alltså starka kvinnor eftersom det var knytblusens dag igår den 13 april.

Den här årstiden brukar jag tappa lusten att se tv-serier, och i år är inget undantag. Istället blir det en dokumentär eller liknande när jag väl slår igång tv:n. I fredags skuttade jag in på SVTplay och under sista chansen fanns Min sanning med Sara Danius, ett program som sändes i november 2017. Direkt efter att jag sett klart knappade jag in mig på en bokhandel och klickade hem Husmoderns död och andra texter.

Husmoderns död… är alltså en av mina titlar i veckans trio. Egentligen hade jag tänkt plocka ut tre starka karaktärer ur några favoritböcker (Celaena/Aelin är en lågoddsare i sammanhanget) men eftersom jag nu börjat med Danius fortsätter jag på samma spår.

Jag vill sätta världen i rörelse : en biografi över Selma Lagerlöf av Anna-Karin Palm ska läsas någon gång.

Anna-Karin Palm skriver med författarens blick på Selma Lagerlöf och ser hennes idévärld och inre liv som grundval för hennes skapande. Hon berättar om vänskaper och kvinnokamp, tidens frågor och sammanhang. Författarlivets strider och tvivel träder fram, men också det starka självförtroendet och målmedvetenheten hos en kvinna som banade nya vägar, både i livet och i litteraturen.

ur bokens beskrivning

En annan författare som jag bara nosat lite på men som jag ständigt vill veta mer om och läsa mer av är Virginia Woolf. Hennes författarskap brukar tillskrivas epitetet ”ett av de viktigaste under 1900-talet” och Orlando står oläst i bokhyllan.

Så blev alltså min tematrio idag. Tre böcker av eller om tre starka kvinnor som inte varit rädda för att ta plats, säga sitt och som jag vill veta mer om. En bra början kan ju vara att läsa just de här tre titlarna…

(Det här inlägget har lästs 3744 gånger.)