Sagor om modiga hjältedjur (#mikrorecension)

Underrubrik: Sanna berättelser om djur som räddade världen
Författare: Mike Unwin
Bokens första mening: Det måste ha varit en skräckinjagande syn för vilken häst som helst.
Utgivningsår: 2019
Antal sidor: 96
ISBN: 978-91-88549-86-0
Förlag: Triumf förlag

Sammanfattning:
Provocerande och irriterande med en besviken eftersmak.

Vad lockade?
Jag minns inte riktigt var jag snubblade över Sagor om modiga hjältedjur, men jag vet att jag tänkte mig en bok med mer eller mindre kända – och mer eller mindre verkliga – djur från historien.

Handling:
I var sitt kapitel berättas om djur som funnits vid människans sida i olika krigssituationer. Några berättelser, som den om Aleppos zoo och minröjande råttor i Moçambique utspelar sig i krigets periferi. De flesta av berättelserna utspelar sig dock under brinnande krig, från Alexander den store till 2000-talet. Här möter vi hästar på slagfältet, hundar som varnar för gas, bomber och flyg, örnar som fångar drönare, åsnor som bär skadade och många fler. Varje berättelse är ett eller max två uppslag.

Åsikt:
Besvikelse! Varför bara djur i krig? Eller okej, jag fattar urvalet, men varför är det inte tydligt när en läser om eller på boken? För mig blir boken bara provocerande eftersom den inte för ett ögonblick problematiserar över själva krigssituationerna. Eller hur elefanter måste brytas ner för att kunna tämjas, för den delen. Och visst är det fint att rädda djuren från Aleppos zoo, men ska vi ha djur i bur över huvud taget? Nä, jag är besviken och irriterad, mest för att om det hade varit tydligt hade jag aldrig plockat upp boken. Tyvärr.

(Det här inlägget har lästs 2274 gånger.)