”Allt gjort – och tid att leva” av Mark Forster

Från baksidan:

Vi kan inte styra över tiden – men vi kan lära oss hur vi bör rikta vår uppmärksamhet för att få ut mesta möjliga av den.

”Åh nej!”, tänker du. ”Ännu en självhjälpsbok för att strukturera jobbet, få mera fritid och slippa stressa runt.”

Japp. Precis så är det.

Forster beskriver hur han själv har försökt använda sig av olika strategier för att inte fastna i projekt och alltid stupa i mål på deadline. Eftersom de vanliga råden som prioritera, gör det nu, skriva listor, och liknande inte fungerade för honom började han mejsla fram egna metoder. Steg för steg går Forster sen genom de olika metoderna i boken, med övningar och exempel.

Det här är en bok jag gillar. Jag gillar hur han tar en metod jag känner igen (t.ex. skriva listor) och ger den en liten tvist (som ”halveringsmetoden”) för att få mig att ta tag i den där listan. För det är inte så att han har helt egna metoder, han tar metoder som redan finns och skruvar lite på dem. Det gillar jag. Jag gillar också hans små övningar som dyker upp nu och då, och den som handlar om medvetna val kom precis rätt i tiden för mig.

Jag har alltså läst, antecknat och jobbat utifrån boken under flera veckor. En del saker känns verkligen klockrena för mig, andra metoder ger mig ingenting och då lämnar jag dem bakom mig. Det här är en bok att plocka russinen ur kakan ur, och för mig har den verkligen fungerat perfekt. Kanske just för att jag har haft den igång under så lång tid att jag utan problem hunnit jobba mig genom allt i lugn och ro.

Jag gillar, och kommer säkerligen återvända till både boken och mina anteckningar.

Utdrag ur boken:

Om du arbetar en fyrtiotimmarsvecka, kan du räkna ut din timlön genom att dividera din månadslön med 168. Om din arbetsgivare anser din uppmärksamhet vara värd detta, måste väl även du kunna sätta samma värde på den.

Övning
Räkna ut ett värde i pengar per timme uppmärksamhet så som jag föreslår ovan. Om inget av förslagen hur du kommer fram till ett värde passar på dig, fråga då dig själv vad du skulle betala för en timme oavbruten tid.
När du har kommit fram till ett värde, räkna då ut vad den uppmärksamhet som du lägger på vardagliga sysslor är värd. När du sedan tar dig igenom dina sysslor, fundera på om du verkligen skulle göra det ena eller det andra om du var tvungen att betala i reda pengar innan du gjorde det.
Om du klagar över att behöva betala tv-Licensen, kan det vara nyttigt att tänka på vad det kostar av din uppmärksamhet att se på nyheterna varje dag. Jag menar naturligtvis inte att de är något fel att se på nyheterna. Det enda jag ber dig om är att du reflekterar över dess värde.

Bokens första mening: Du är inte ensam om att ha svårt för att få saker gjorda.
Antal sidor: 224
Förlag: Affärslitteratur
Utgivningsår: 2005

Jag minns inte riktigt var jag hittade tipset, men jag tror det antigen var i ”Jag lämnar ekorrhjulet” av Åsa Axelsson eller i ”Ut ur ekorrhjulet” av Oskar och Maribel på Enkelbokning.

Boken är slutsåld hos bokhandlarna, men finns att köpa second hand, t.ex. via Bokbörsen. Men jag tycker du kan låna den på bibblo, och om du har bibblokort i Övik kan du liksom jag låna den här.

(Det här inlägget har lästs 2117 gånger.)