Bokalfabet 2.0 – V

Enligt O är det vardag nu, och därför hoppar vi på bokalfabetståget igen, och den här gången är det V som har huvudrollen. Bokstaven alltså, inte TV-serien.

Välkomnande gör jag raskt om till ”Välkommen hem”, Johanna Lindbäcks senaste ungdomsroman. Underbar feelgood för alla och envar!

Veckans vinnare har för mig varit ”Jag är Zlatan”, en bok som gav mig ytterligare en pusselbit av den där diviga, kaxiga, helt fantastiske fotbollsspelaren.

Våldsamma skildringar brukar jag dra mig för, jag tycker att det blir så … våldsamt. Och det är faktiskt en av anledningarna till att jag aldrig läste ut ”Flickan som lekte med elden” på den tiden det begav sig, jag tyckte att det blev alldeles för våldsamt med hejdlösa slagsmål, skottlossning och misshandel. (Jo, jag läste ”Luftslottet som sprängdes” ändå. Det gick hur bra som helst.)

Vacker ska hon ha varit, den sköna Helena, som indirekt blev orsaken till det trojanska kriget. Det var ju när han skulle fara hem därifrån som han åkte lite vilse, den där Odysseus. När jag gick på komvux skulle vi redovisa olika litterära verk, och jag och kompisen EL tog på oss att berätta lite om just ”Odysséen”. Dessutom valde vi att sätta upp en liten minipjäs om när Odysseus och hans mannar var hos cyklopen, och med två vita lakan (som togor), ett fårskinn på en OH-vagn och ett badcyklop fick vi både lärare och de andra att skratta så ingen hörde vad vi sa. Godkänt blev det i alla fall.

Violin är som vi alla vet ett stråkinstrument liksom cello, som spelas av Mia i Gayle Formans ”Om jag stannar”, så jobbigt underbar att läsa. Även ”När jag lät dig gå” gillade jag skarpt, men jag har haft lite svårt för att prata ut böckerna vid bokprat. Hm.

Och så en bokkaraktär med för- eller efternamn på V Voldemort. I rest my case.

En bok som jag tycker skildrar vardagen på ett underbart sätt är ”Astons stenar”. Jag bara älskar den där lilla killen som smugglar med sig stenar i mammas matkassar varje dag, som bäddar ner dem i byrålådor, askar och badkaret. Jag menar, vem har inte som liten plockat med sig halva naturen hem? Sen tycker jag att det är så fint att mamma spelar på gitarren på kvällarna medan pappa sitter och stickar. Kärlek!

(Det här inlägget har lästs 2841 gånger.)