Bokbloggsjerka 20 – 23 januari

Ny helg och dags för Bokbloggsjerka igen. Jag gillar verkligen jerkan, det är ett superenkelt sätt att hitta nya bloggbekanta att följa, och så är det nice att se hur andra tänker om olika saker. Som helgens fundering från Annika:

Jag hör till de få (vad det verkar i alla fall) som inte kunde bry mig mindre om en boks omslag och jag har verkligen försökt förstå varför så många älskar omslag så mycket att de faktiskt köper en bok enbart för att den har ett omslag som de gillar. Hör du till dem? Vilket är i så fall ditt favoritomslag i dag? Dela  med dig av en bild och förklara vad det är som gör just detta omslag så speciellt.

Ja, jag bryr mig om omslaget. Riktigt mycket, till och med. En boks omslag säger väldigt mycket om boken – vilken tid den är skriven i, vilken känsla den vill förmedla och vem den vänder sig till. Jag har till exempel aldrig läst någon av Simon Kernicks deckare, eftersom jag tycker de ser alldeles för hårdkokta ut för mig.

Och tvärtom, jag kan absolut välja en bok på dess omslag, som till exempel ”Harhjärta”. Där var det omslaget jag såg först, sen den underbara lilla titeln, och sen var jag fast, Det är så vackert röd, varm och tilltalande. Fast om inte baksidestexten tilltalar mig, då blir det inget.

Ibland kan en bok dessutom ha ett omslag som är helt rätt anpassad för sin målgrupp men det blir ändå fel. Alldeles för ofta läser jag en bok i jobbsyfte som är skriven för en 12-13-åring och inser att den skulle vara helt perfekt för en 15-16-åring som tycker det är jobbigt att läsa eller som aldrig haft en riktigt bra läsupplevelse. Men. Ofta har den då ett utseende som tilltalar en 12-13-åring, vilket är bara naturligt eftersom det är målgruppen, men då är det nästan helt omöjligt att låna ut den till en 15-16-åring. Det går inte. Man vill inte läsa en ”fjortisbok” då.

Så, japp, jag tycker att omslaget är viktigt. Om jag har den fysiska boken framför mig, så klart. När jag läser recensioner eller andra blogginlägg om böcker struntar jag fullständigt i det. 🙂

(Det här inlägget har lästs 2602 gånger.)