… då kommer tårarna

Jag gör något jag inte brukar göra – bloggar på arbetstid. Men en sån här dag är liksom inte som andra dagar! Redan idag är det avslutning för ettorna och tvåorna, och i morgon är det den stora skolavslutningen. Eleverna i studentklasserna kommer att röra sig runt i byggnaden för sista gången, sjunga, skratta, ropa ramsor, för att efter den stora avslutningen vid lunchtid lämna mig helt ensam i en stor, tom och tyst byggnad.

Studenten är lite speciell för mig i år. Jag har faktiskt också gjort tre år på Parkskolan nu! Jag började som skolbibliotekarie här på Parkskolan i augusti 2007, så de elever som försvinner nu har liksom alltid funnits här jämte mig. Det kommer att bli konstigt utan dem. Jag vet att det kommer nya elever och att de kommer att hitta in till mig i biblioteket och att jag kommer bli du och kompis med många av dem – men ändå. Jag känner mig lite sentimental, helt enkelt.

Och så, är jag kom till jobbet i morse, låg det en liten hög med papper på informationsdisken. Det är ett öppet brev till skolledning och skolkontoret med anledning av den planerade nerdragningen av kollegans tjänst här på Parkbiblioteket. Där finns flera brev, alla författade av elever i årskurs 3 på samhällsprogrammet – och de är så kloka! Jag skummar snabbt det första (det har jag redan läst, S som skrivit det kom och visade mig det förut), när jag kommer till det andra känner jag att något börjar röra sig inom mig, och när jag läser det fjärde brevet händer det.

Jag vill så gärna tro på att vi, Kollegan och jag, är viktiga för våra elever! Att vi spelar en roll i deras skolgång, att vi hjälper dem att utveckla sin läsning och informationskompetens. Och tydligen GÖR vi det också. Och när den känslan kommer, mitt under läsningen av deras kloka synpunkter på vad en nerdragning kommer att innebära…

… då kommer tårarna.


Utdrag ur breven:

”Ledare anser att dagens elever ska förbättra sina betyg och nå högre resultat, men samtidigt minskar de på resurserna som finns för att hjälpa ungdomar att söka information och kunskap.

”Till de flesta av våra arbeten så är källor ett måste och internet är inte alltid en pålitlig källa och ett arbete som enbart är byggt på fakta från internet är inte trovärdigt. Just därför har biblioteket varit en viktig grundsten i våra studier och vi hade inte kunnat göra de arbeten vi gjort eller fått de betyg vi fått om det inte varit för biblioteket.”

”Då har personalen haft en mycket betydande roll i sökandet efter information. Den kunskap de besitter är ovärderlig i dessa sammanhang!”

”Parkbiblioteket har under alla år varit en plats för människor att mötas, både inom och utanför skolan. Detta har varit en rogivande lokal för människor att vända sig till både vad gäller att finna lugn till studier men även för att få vägledning i litteratur. Biblioteket har ett stort utbud för alla och en kunnig personal som verkligen vet vad de gör så att de kan tillmötesgå varje besökares behov.”

”Parkbiblioteket utan dess personal är som en älv utan vatten!”

(Det här inlägget har lästs 3622 gånger.)