Day 02 – A book that you’ve read more than 3 times

Tja, det där med omläsningar är inte riktigt min grej, faktiskt. Jag tycker att det finns alldeles för många bra böcker för att haka fast vid en som jag redan läst. Men det finns faktiskt några som står på en imaginär omläsningslista: ”Slumpvandring”. ”Blonde”. Och så det mesta av Stephen King, faktiskt.

Gjorde en omläsning i somras på ”Varulvens år”, och tyckte fortfarande att det var riktigt bra! Den har jag säkert läst om någon gång tidigare, typ i högstadiet, så den borde väl kunna räknas här.

Men det finns en bok som sticker ut. En endast bok som jag vet att jag läst minst femton gånger. Japp, femton. 15. Jag höll nämligen räkning på antalet omläsningar.


Goomba av Kalexanderson CC (by, nc, sa)

Tjejen som är huvudperson är en stark tjej, vet vad hon vill och agerar efter det, även om hon absolut inte alltid överväger konsekvenserna – om hon någonsin gör det? Jag tror att det var en av de saker jag verkligen gillade – att hon är så säker på sig själv, att det inte spelar någon roll vad vuxna eller andra runt henne tycker och tänker. Hon vet vad hon vill och hon vet att det är bra nog. Det enda som egentligen spelar någon roll. Samtidigt är hon absolut inte rädd att stå upp för någon annan som blir felaktigt behandlad. Rättspatos som heter duga, liksom.

Sen gillar jag världen hon lever i också. Den här boken var min första kontakt med fantasy, och jag fastnade direkt för alla påhittade djur, underliga små figurer och farliga varelser. Jag skulle faktiskt bra gärna vilja se åtminstone någon av de där varelserna någongång. Även om de fortfarande är lite läskiga.

Ja, Ronja Rövardotter, det är den av Astrids böcker som givit mig den största läsupplevelsen. Och den bok som jag läst om flest gånger.


Bilden hämtad från Rabén & Sjögrens pressarkiv.

(Det här inlägget har lästs 3301 gånger.)