De nominerade till Augustpriset 2017

Hepp!

Nu ikväll har vi fått veta vilka böcker som är nominerade till årets Augustpris! Självklart är en nyfiken – har jag läst dem? Är det någon jag inte hört talas om alls? För mig, som försöker tänka ungdom i alla lägen här på bloggen är självklart de nominerade i barn- och ungdomsklassen av störst intresse.

För de minsta är det två bilderböcker nominerade. Först ut är ”Om dagen tar slut” av Lisa Hyder och Per Gustavsson. ”Fanny säger att världen kommer gå under. Det har hennes pappa sagt, att en dag kommer alla djur och människor att dö. Kan det verkligen vara sant?” (Text från förlaget.) Den här har jag sett fladdra förbi på jobbet, men har inte tittat i den. Än.

Den andra är ”Dumma teckning!” av Johanna Thydell och Emma Adbåge. Beskrivs av förlaget som ”en humoristisk berättelse om att vara ett yngre syskon som vill vara stort och duktigt, om ilskan när det inte blir som man tänkt sig – och om glädjen när man lyckas!” Den här har jag faktiskt inte ens sett, vi har beställt den men inte fått den till biblioteket än.

För mellanåldern är det också två böcker, där den första är ”Fågeln i mig flyger vart den vill” av Sara Lundberg. ”Vad gör man då det känns omöjligt att leva upp till allt som förväntas av en? Vad gör man då den enda människa som förstår en försvinner?” (Text från förlaget.) Den här är ny för mig! Och extra intressant, eftersom det handlar om en kvinna från Hammerdal (4 mil från min hemby) som arbetade som lärare i början av det förra århundradet. Girlpower!

Den andra boken för mellanåldern är ”Den förskräckliga historien om Lilla Hon” av Lena Ollmark och Per Gustavsson, en bok som jag skrattade högt åt när jag läste den. Den kom också med i senaste sändningen från Kulturrådet och jag läste utvalda delar högt för de andra som jobbade med böckerna just då. Många skratt och en hel del huvudskakningar 😀 Den är precis som förlaget skriver: ”Det här är en förskräcklig, ryslig och otäck berättelse. Men den är också knasig, spännande och rolig. Och den slutar ganska lyckligt. I alla fall för vissa …”

Novellsamlingen ”Anrop från inre rymden” av Elin Nilsson, beskrivs av förlaget som ”en samling berättelser i gränslandet mellan barndom och tonår. Om kärlek. Vänskap. Konflikter och lojaliteter. Kort sagt om livet och dess möjligheter och utmaningar.” Också okänd för  mig, jag ser att vi inte ens har köpt den än, vilket troligtvis beror på att den inte varit med i BTJs Digitala häfte.

Ungdomsboken ”För att väcka hon som drömmer” av Johanna Nilsson känner jag däremot väl igen. (Skönt!). ”Josefins mamma blir svårt sjuk och plötsligt är livet så mycket svårare. Varken Josefin eller hennes familj vet riktigt hur de ska leva i den nya tillvaron. I kyrkan som familjen tillhör finns en fristad: radiostudion. Dit går hon när allt är på väg att koka över.” (Text från förlaget.) Johanna Nilsson är en av mina svenska favoriter, och jag brukar alltid gilla det hon skriver. Den norpar jag det första jag gör imorgon bitti!

När det gäller de nominerade i skönlitteraturklassen kan jag bara konstatera att jag inte läst någon av dem, men att jag har spanat på Johannes Anyurus ”De kommer att drunkna i sina mödrars tårar” och ”Just nu är jag här” av Isabelle Ståhl. Övriga känner jag mig inte supersugen på, även om Klas Östergren ligger och bubblar lite precis under ytan.

Facklitteraturen känner jag att jag har spanat mera på, även om jag inte läst någon av dem heller. De jag har på min mentala läslista är Hédi Frieds ”Frågor jag fått om Förintelsen”, ”Nära fåglar” av Roine Magnusson m.fl. och Johan Svedjedals fantastiskt lockande verk ”Den nya dagen gryr – Karin Boyes författarliv” som jag brukar stå och klämma på lite i nu och då i biblioteksdisken. Men varje gång tänker jag att, nej, den här vill jag äga. Sven Olov Karlssons ”Brandvakten” har jag inte hört talas om tidigare, men tänker att den skulle jag kunna läsa bara för att få diskutera den med pappa. I somras åkte han och mamma genom en del av området som brunnit, och för en man som jobbat i skogen varje dag året om med väldigt få undantag sedan början på 70-talet var det en fascinerande upplevelse. Jag vet att om han bara får chansen kommer han att åka dit många fler gånger, för att få se växlingarna och förändringarna allt eftersom det nya växer fram.

Så. Nu är det bara att vänta till slutet av november! Då får vi veta vilka tre som blir belönade med Augustpriset.

(Det här inlägget har lästs 3878 gånger.)