De sju dödssynderna (i bokform)

Hos bland andra …med näsan i en bok… och En plats i bokhyllan har jag hittat den här enkäten om de sju dödssynderna i bokform. Lite kul, och inte alldeles enkel att svara på.

1. Girighet: Vilken är din dyraste bok? Vilken är din billigaste bok?
Jag har i ärlighetens namn ingen aning, men det borde väl vara någon kurslitteratur som är dyrast. ”A History of World Societies” ligger nog ganska bra till för att vara dyrast. Billigast har jag absolut ingen aning om, men någon tvåkroners från second hand som har hamnat i Stugan, antar jag.

2. Vrede: Vilken författare har du en kärlek/hat- relation med?
Camilla Läckberg. Jag tycker hon har en smått ensastående förmåga att bygga en väl fungerade story, med parallellhandlingar, historiska återblickar och hon får det att bli spännande som tusan. Men jag fullständigt avskyr hennes persongalleri och det språk och egenskaper hon ger huvudpersonerna. Jag kan helt enkelt inte läsa en av hennes böcker utan att bli på dåligt humör just för att jag blir så jävla irriterad på Patrik och nippertippan, vad hon nu heter.

3. Frosseri: Vilken författare har du slukat om och om igen utan någon skam över huvud taget?
Stephen King. Jag kommer aldrig, aldrig någonsin känna någon skam, ånger eller något annat negativt när det handlar om hans böcker. Jag bara älskar dem, helt okritiskt, och även om jag ibland kan erkänna att en bok kanske inte är ett mästerverk så spelar det ingen roll. I love ’em!

4. Lättja: Vilken bok har du struntat i att läsa klart pga lathet?
Det måste väl också vara någon kurslitteratur, i så fall, så jag svarar ”A History of World Societies” här med…

5. Högmod: Vilken bok pratar du ofta om för att framstå som en intellektuell läsare?
Haha, det vet jag inte om jag någonsin gjort, faktiskt! Det ska i så fall vara Kenzaburo Oes ”Mardrömmen” som jag läste som tjugoåring och gärna pratade om ett tag, mest för att den var ganska svår för mig då och ändå berörde mig så oerhört mycket.

6. Lust: Vilka egenskaper tycker du är mest attraktiva för en manlig eller kvinnlig karaktär?
Jag är ju som lite svag för karlar som beter sig lite som svin, typ Harry Hole eller Ramsey i Shrivers ”Dagen efter”. I litteraturen alltså. Och kvinnor som är svala, nästan arroganta, är de som jag brukar finna mest tilltalande.

7. Avund: Vilken bok skulle du helst få som present?
Jag skulle vilja ha Stephen Kings samlade verk i ett eget rum, gärna på både svenska och engelska, och så skulle jag aldrig, aldrig låna ut en endaste en av dem…

(Det här inlägget har lästs 3141 gånger.)