Elvan hos mig

De senaste dagarna har ”elvan” gått runt bland flera av de bloggar jag följer, och eftersom jag är så seg är det först nu den nått in här. Det är egentligen himla enkelt:

1. Svara på de 11 frågor din utmanare gett dig och posta på din blogg
2. Välj sedan 11 nya att utmana och länka i ditt inlägg
3. Hitta på 11 nya frågor till dem!

Maria på unga vuxna skickade mig de här:

1. Vad gör du när du inte känner för att göra något alls?
Slösurfar, spelar mobilspel eller lägger patiens.

2. Hur länge skulle du kunna klara dig utan din mobil?
Haha, själva ringandet är nog inga problem, men ser man till helheten är det väl som mest tio timmar eller så. När jag sover och äter frukost, alltså.

3. Vad anser du om ordet ”hen” som personligt pronomen?
Jag tycker det är bra. Jag är en av dem som i flera herrans år har skrivit han/hon, hennes/hans eller henne/honom, det blir så mycket enklare att skriva och framför allt vilsammare för både ögon och hjärna att istället skriva hen, hens och hen.

4. Om du fick beställa en bok, vad skulle den handla om och vem skulle skriva den?
Oj. Jag vet inte. Trist men sant.

5. Fotboll eller hockey?
Hockey.

6. När jag var liten var jag…
…en livlig unge som pappa tyckte borde ha hetat Emilia.

7. Varför ska man twittra?
Jag vet inte riktigt? Jag försöker hitta någon relation till mitt eget och andras twittrande, men jag tycker att det går lite sådär.

8. Vad har du i din väska?
Nötter, paraply, solglasögon, kamerastativ, tygkasse, bokmärken och försvarets hudsalva.

9. Nästa film du vill se på bio?
Åh, jag är ju så himla usel på att gå på bio. Det har nästan uteslutande handlat om filmatiserade barn- eller ungdomsböcker de senaste gångerna. Men det är klart, jag hoppas ju verkligen att ”Cirkeln” blir av, det skulle kunna bli sjukt häftigt!

10. Vad var det första du gjorde på Internet idag?
Ett klick för skogen. Gör det du med! Det är inte bara i Ryssland urskogen skövlas, det händer närmare oss än så!

11.  Vilken bokkaraktär eller allmänt känd person skulle du ta med på en road trip genom USA?
Vilken svår fråga! Har funderat länge, länge på den, och svaret måste nog faktiskt bli Stephen King. Jag tror att han skulle kunna berätta många små anekdoter, både sanna, halvsanna och rena påhitt som lätt skulle förgylla en sådan resa.

Sen har finaste Fröken Fräken, dvs Linda (som också finns på Swedish Zombie) skickat mig de här:

1. Favoritgenre?
Jag har ju alltid hävdat skräck, men det känns som att ungdomsböckerna har kommit så himla starkt senaste åren att jag nog får börja räkna dem som en egen genre.

2. Brukar du känna att du måste försvara ditt läsande?
Nej? Vem skulle ifrågasätta läsandet? Eller är det kanske för att jag är bibliotekarie som ingen gör det?

3. Bästa svenska bok i år?
Det är ju inte ens maj ju! Men hittills – …. den där boken jag skrev om i veckan. Recension kommer, jag lovar. 🙂

4. Unga Vuxna-böcker – varför gillar du dem så mycket?
Jag tycker att styrkan hos ungdoms-/unga vuxna-böcker ofta är att de inte knövlar till saker och ting i onödan. För den skull behöver de inte vara ytliga eller ”lätta”, det kan snarare vara tvärtom, att de verkligen går på djupet och törs ta tag i de där små obehagliga känslorna som så ofta är en del av de ungas vardag.

5. Nämn tre nya författare som du vill hylla!
Lina Arvidsson, Christina Stielli och Christin Ljungqvist.

6. Hur ska vi se till att biblioteken inte alltid ska känna sig hotade?
Först och främst tror jag att den där stämpeln på kultur i allmänhet som något roligt, gulligt lull-lull som kan få en slant om det finns över måste bort. Kultur måste få bli den självklara del av samhället som den faktiskt är – kultur är ju per definition det kitt som binder samhällen samman. Jag förstår verkligen inte vad som är så provocerande med kulturell kunskap – varför man blir ifrågasatt om man läser en skönlitterär bok för att få ta del av andra människors tankar eller idéer eller om man vill gå på museum för att lära sig av historien, när ingen jävel skulle komma på tanken att ifrågasätta en backpacker i Thailand eller en snickare som plockar fram en skruvdragare istället för en mejsel. *andas*

7. Den ideala läsmiljön för dig?
Varm, lagom ljus och halvtyst. Gärna ute.

8. Ljudbok eller e-bok, vilket föredrar du och varför?
Jag gillar egentligen att lyssna på böcker, men har valt bort det av olika anledningar just nu. E-böcker läser jag gärna, men det är mera när den fysiska boken inte finns att få tag i när jag vill ha den. Ljudböcker gillar jag, e-böcker ser jag som ett substitut, alltså.

9. Vilka böcker tipsar du om till tioåringar?
Efter att ha fått hört av familjens yngste medlem (visserligen elva, men ändå) får jag säga ”Makalösa McModigs monstruösa memoarer”. Den enda nackdelen var tydligen att fortsättningen inte är skriven än…

10. Vilka böcker skulle du tipsa mig om:)?
”Oscar Waos korta förunderliga liv”, ”Sommaren utan män” och ”Himmelsdalen”. Som lite motvikt till zombisarna. 😉

11. Årets positiva överraskning i bokväg?
Måste säga ”Kaninhjärta”. Jag trodde inte alls på den och blev verkligen bergatagen av den!

Däremot kommer jag inte att skicka någon utmaning vidare. Det känns som att de flesta redan har svarat en eller två gånger på det här, så jag passar på den.

(Det här inlägget har lästs 4102 gånger.)