En alkemist i min bok

Nilmas bokhylla hade en fråga häromdagen: Stryker ni under eller antecknar i era böcker medan ni läser? Varför/varför inte?

Njae, inte så mycket, även om jag faktiskt skulle vilja det ibland. Jag brukar ju inte göra det, men emellanåt händer det, framförallt om det är en bok som ska diskuteras eller analyseras lite extra.

Däremot tycker jag verkligen om när jag lånar böcker av andra som de klottrat ner tankar och funderingar i. För en massa år sedan (7?) gick ”Alkemisten” runt i vårt lilla Soppsällskap och där hade först ägaren strukit under och gjort anteckningar med en färg, sedan nästa läsare med en annan och den tredje med en tredje färg. När jag läste boken var den alltså full med tankar och funderingar kring texten och kring de tidigare anteckningarna, och det var tokroligt att läsa. Vissa böcker skulle jag verkligen vilja såg ut så!

En tanke som jag haft på jobbet är att sätta in ett litet blad längst bak i barn- och (vissa) ungdomsböcker, en sida där man får skriva vad man tyckte om boken och varför. Lite som ett sätt att låta boksamtalandet följa med boken, men det har inte nått längre än till tankestadiet.

Dessutom brukar jag ofta tänka på en lärare som nu gått i pension som hade den egenheten att stryka under minnesvärda citat i sina böcker och sedan skriva upp sidnumren på sista sidan så de var lätta att hitta åt. Behöver jag säga att han alltid höll fantastiska tal med passande litteraturcitat i? (Han brukade dessutom rätta felskrivningar i böckerna på sedvanligt SV-lärarmanér, med överstrykningar, omflyttningar och ändrad interpunktion.)

Det kanske är dags för mig att börja skriva lite mer i mina böcker? De böcker jag vet att jag kommer ha kvar och som jag verkligen tycker om borde ju absolut inte förlora något på det, snarare tvärtom. Särskilt om jag lånar ut dem sen, och förhoppningsvis får tillbaka dem i regnbågens alla färger, där texten lite som en alkemist har förmågan att omvandla ett litet ord eller stycke till en helt annan upplevelse – det vore guld värt!

(Det här inlägget har lästs 4683 gånger.)