En morgon med Lady Justice

Soundtrack: ”I won’t let the sun go down on me” med Nik Kershaw.

Har haft ett par riktigt intensiva dagar på jobbet, och när det var dags för sista kaffet i fredags kände jag hur luften gick ur mig och med ett ”pfjuuuh” kände jag hur hela kroppen bara slappnade av. 🙂

I fredags var det nämligen dags för mitt sista högprioriterade projekt, en lektion i informationssökning i rättsvetenskapliga databaser. Hade lite småångest för det redan innan, och inte blev det bättre av att en av rektorerna ringde mig på onsdagen och berättade att den läraren slutat med omedelbar verkan, och att de inte hade någon vikarie att sätta in än. Kunde jag ta den lektionen helt själv?

Eeeh… Alltså, juridik är ju inte min starkaste sida, jag har påbörjat JÖKen en eller två gånger, men det är väl det enda. Men som vanligt tänkte jag ”hur dåligt kan det gå?” och sa sen ”Japp!!”. Satt uppe på torsdag kväll och finslipade på det sista, och på fredag morgon kom de stackars små liven till mig i biblioteket…

Vi pratade lite rent allmänt om informationssökning, jag visade dem den del av SAB-systemet som berör samhälls- och rättsvetenskap, var vi har O-hyllan och så naturligtvis vår webbkatalog.

Och sen var det dags.

Utgick från länktipsen jag har samlat på Parkbibliotekets facebooksida. Jag lägger gärna upp mina länktips där, eftersom då vet jag att det är lätt för dem att hitta åt länkarna senare. Det blir en ny underavdelning lite nu och då, oftast när jag har kniven mot strupen och behöver samla tipsen på ett ställe inför ett lektiontillfälle. Vi tittade lite på Riksdagen.se, Lagrummet.se och EUR-lex, och desto mer på Juridik på nätet och EU-lagstiftningen. På slutet pratade vi lite om BRÅ och Brottsoffermyndigheten också. Och de har koll, ungdomarna, och vet vad de båda gör.

Gick väl hyfsat, även om det naturligtvis hade känts bättre att ha någon med som kan juridik också. Och så är det enklare att göra relevanta sökningar om läraren är med, eftersom ha/on vet vad de kommer att pyssla med framöver. Men det fick duga, eleverna kändes nöjda också och kom med både frågor och kommentarer under lektionens gång.

Lady Justice fountain by Leonieke Aalders
CC (by nc)

(Det här inlägget har lästs 3553 gånger.)