En smakebit på søndag – ”Flyga högt”

Söndag idag, och inte bara dags för jerkan, utan också för en smakebit ur en av de böcker jag just nu läser. Initiativet kommer från väster och bokbloggen Flukten fra virkeligheten.

Dagens bok är Katarina von Bredows ”Flyga högt”, som för några veckor sedan stod som vinnare av Barnens Romanpris 2012. Jag har gillat de böcker av Bredow jag läst förut, och den här är inget undantag. Det är tonår, vardag, glädje, skola, sorg, ilska, fest och kärlek i en skön, skön mix. Huvudpersonen Vendela är nästan alltid tillsammans med sin bästis Tove, och de hänger oftast med killarna Loke och Nils. Loke, som Tove har en crush på, och Nils, som får Vendelas hjärta att slå lite snabbare. Vi möter Nils och Vendels på Nils pappas restaurang:

– Kan jag hjälpa dig? frågar jag. Med servetterna, menar jag.
Nils räcker mig en bunt färdigvikta servetter och visar hur jag ska placera dem i glasen och fälla ut dem lite så det ser fint ut. Det är roligt. På ett par minuter har vi satt servetter på alla borden.
– Fint! säger Nils uppskattande. Ring om du vill ha jobb. Pappa behöver alltid någon extra.
Hans blick far längs min kropp, uppifrån och ner och tillbaka upp igen.
– Du är fin själv också, förresten, säger han och ler lite generat. Annorlunda mot hur du brukar se ut. Alltså, jag menar inte att du inte brukar vara fin, jag menar bara att … Äh, du fattar, va?
Jag känner att jag blir varm om kinderna. Varför måste just jag vara född med heliumblandat blod som sitger rakt upp i ansiktet så fort det får chansen? Komplimanger ska tas emot med ett nonchalant leende, inte med knallröd feja och stamning.

(Det här inlägget har lästs 5135 gånger.)