Helgfrågan v 42: Vad ska en bra recension innehålla?

Det är Mias bokhörna som varje vecka ställer en helgfråga, och den här veckan är det alltså ”Vad tycker du en bra recension ska innehålla?”

Ja, du. Först och främst en rättvisande bild av handlingen. Ofta kan baksidan säga en sak om en bok, medan läsningen ger mig något helt annat. Jag gillar inte den typen av falsk marknadsföring, och vill därför att en recension ska ge mig en klar bild av vad jag har att vänta av handlingen. Men inga spoilers! Om en inte varnar för dem innan och maskerar dem, så klart.

Lite beroende på vad det är för typ av bok tycker jag också om när jag får en tydligare bild av personligheterna som är med i boken. Är det en bok om relationer vill jag veta hur de olika personernas känsloliv ser ut, är det en spänningsroman vill jag veta om brottsutredaren ser på samhället på ett speciellt sätt eller liknande. Det här är ju inte alltid applicerbart, men när det är det och jag får det till livs, då myser jag.

Sen tycker jag också om personliga reflektioner. Allt som slår an en sträng på den personliga lyran brukar gå hem hos mig. När det väcker tankar hos den som läser och hen också är bekväm med att dela dessa tankar eller upplevelser är något som brukar göra mig riktigt nyfiken på boken ifråga.

Jag gillar också utdrag ur böckerna, för att få en känsla av språket och en viss stämning eller situation. Sen tycker jag att utdrag också är ett bra sätt att väcka nyfikenheten, om en väljer att avsluta det på sant cliffhangermanér.

Dinosaurs, this way!” by Andrew Wilkinson (CC BY-SA 2.0)

(Jag letade verkligen efter en bild med CC-rights för att illustrera recensioner, men hittade så mycket annat istället. Som den här. Visst blir en nyfiken? Vad finns där borta?)

Mia har en bonusfråga den här veckan också: ”Många unnar sig något extra när det är helg, antingen kan det vara lite vin, extra god mat eller ett bad, ja, ni förstår vad jag menar. Vad brukar du unna dig när det är helg?”

Vin. Och godis. Ohemula mängder godis.

Badar gör jag däremot lite nu och då. 🙂

(Det här inlägget har lästs 7240 gånger.)