I mitt bibliotek?

I senaste numret av Skolledaren läser jag en mycket bra text om skolbibliotekens roll i den nya skolan, ”Alla har nytta av ett bra bibliotek”.

Utbildningsdepartementet har (om jag förstår skolbiblistan rätt) slagit fast att:

Med skolbibliotek avses en gemensam och ordnad resurs av medier och information som ställs till elevernas och lärarnas förfogande och som ingår i skolans pedagogiska verksamhet, med uppgift att stödja elevernas lärande. De ska bidra till att utveckla elevens förmåga att söka, ta till sig, värdera och hantera information. Skolbiblioteken ska vara ett verktyg för att förverkliga skolans pedagogiska inriktning och verksamhet.

Alltså, jag förtydligar: … ingår i skolans pedagogiska verksamhet … Ingår. Är en del av. Och: … vara ett verktyg för att förverkliga skolans pedagogiska inrikting och verksamhet. Ett verktyg. Något man använder sig av för att nå ett resultat.

Funderar en stund på det. Igår hade jag ett bokprat för en av våra duktiga åk 6, roligt, fnittrigt, spännande och otroligt givande för både mig, dem och deras lärare. Sedan en sagostund för de små innan en källkritiklektion med en byggtvåa stod på schemat. Lunch och sen en mastodontlektion med en fordonsetta om källkritik, upphovsrätt, informationssök och sökstrategier. Jag tror det var länge sedan jag kände att jag i så hög grad ingick i skolans pedagogiska verksamhet och att jag och vårt bibliotek var ett verktyg för att förverkliga skolans pedagogiska inriktning och verksamhet.

Längre ner i texten läser jag att tillfrågade elever främst använder biblioteket för skolarbete, informations- och faktasökning. Däremot är andelen elever som använder det för att låna skönlitteratur ganska liten. Jag känner att jag stannar upp här, hjärnan spinner loss, blicken försvinner i fjärran och jag känner hur jag blir okontaktbar. Jag antar att elever som kommer in i biblioteket skulle kunna fundera på om bibliotekarien tagit något olämpligt…

Hur ser jag på biblioteket? Hur ser mina elever på det? Är det någon skillnad beroende på deras ålder? Känner en gnagande misstanke om att jag är så inkörd i mitt sätt att se på biblioteket och vår verksamhet att jag kanske omedvetet blundar för hur eleverna ser det och vill ha det? Oj. Det här måste jag fundera ordentligt på.Och lärarna! Vad säger de? De enda jag känner att jag verkligen har frågat och försökt avkräva svar är skolledningen, men varför gå över ån efter vatten?

Känner att det är dags för lite empirisk forskning om verksamheten i mitt bibliotek.

Hjørring bibliotek av angermann CC (by, sa)


Men nu är det helg, och jag vet av erfarenhet att jag kommer lämna jobbet därhän iochmed att jag kliver ut genom skolans ytterdörr. I morgon är fokus ett helt annat: IKEA med bästa lilla syster och bästaste mamman. ♥

(Det här inlägget har lästs 3257 gånger.)