Jag läser, nickar igenkännande och skäms lite…

BLÄDDRA! BLÄDDRA! är en för mig ny bekantskap som jag hittade av en slump för någon vecka sedan. Bakom bloggen står Janina Kastevik som i mars får se sin debutbok i bokhandlarnas hyllor. Fokus ligger på barn- och ungdomslitteratur och förutom en del riktigt härliga boktips kommer det små pärlor här och där om läsning och skrivande.

Just den här veckan fastnade jag för inlägget ”Att skriva det som barn vill ha”. När man jobbar inom bibliotek går alla böcker genom en urvalsprocess innan de köps in eller ratas. Vilka kriterier som styr är så klart olika för olika bibliotek, men på det där integrerade folk- och skolbiblioteket jag har spenderat de senaste åren tittar vi väldigt mycket på vem läsaren är när vi väljer böcker. ”Den där kommer (en viss grupp av besökare) att gilla”, ”den där är nog bara för (ett personnamn)” och ”den där kommer vi inte se röken av på många månader”… är exempel på lösryckta meningar från inköpsmöten. (Visst låter det snyggare med ”inköpsmöten” än ”när jag och kollegan bläddrar genom BTJ-katalogen under fikat”?)

Och just när det gäller barn- och ungdomslitteratur har vi upptäckt att vi ofta backar när det gäller lite smalare litteratur. Vi fegar lätt ur om vi inte tror att en bok kommer locka många läsare – även om vi tror att den är bra! Det här är ett beteende som vi själva blev uppmärksamma på och har försökt plocka ur varandra, men med skämsrosiga kinder jag tar ändå med mig Janinas tankar och sparar dem till framtida inköpsmöten.

(Det här inlägget har lästs 3570 gånger.)