”Jukebox” av Åke Edwardson

Jukebox av Åke EdwardsonJag har äntligen lyssnat mig igenom ”Jukebox” av Åke Edwarson. Inte så att den är dålig, absolut inte, och Pale Olofsson läser den riktigt, riktigt bra. ”Det är inte dig det är fel på, det är mig.” En sliten klyscha, men den här gången ack så sann! Jag har varit alldeles för trött när jag ska lyssna, och har tvärsomnat direkt. Och med en lyssningstakt på i snitt 5 minuter per dag så är det inte underligt att det tar tid…

Så, till boken!


Det är i mitten av 1960-talet och Johnny Bergman, ”Raggar-Bergman” kallad, lever på att hyra ut jukeboxar. Men tiden håller på att rinna från honom. ”Det nya” står för dörren, en tid där man inte fikar på kondis och lyssnar på jukebox, utan köper fikabröd på snabbköpet och lyssnar på LP-skivor hemma. Där finns ingen plats för en som Johnny, som kuskar runt i sin Duett och servar jukeboxar. Vi får följa honom under denna sista sommar, där inte bara Sverige som Johnny känner det är på väg att försvinna, utan han själv gör upp med det gamla, hårda raggarlivet och byter färdväg i livet.

För mig, som knappt varit närmare 60-talet än Elvis och Beatles på CD, är ”Jukebox” en varm och mjuk bok som levandegör en tid helt olik den vi har idag. Det liv som Johnny lever finns inte idag, inte heller det Sverige han lever det i.

Tänk dig en mörk Volvo Duett som en klar och varm sensommardag bränner fram på en rykande grusväg genom ett gulnande vetefält.

Den bilden får jag av ”Jukebox”.

Helt enkelt en perfekt bok för sommarläsning.

Om du inte är för trött.


Skugga av Karin AlvtegenBörjade på nästa ljudbok igår kväll, ”Skugga” av Karin Alvtegen. Vad jag tycker? Tja, hann ju bara lyssna ett spår innan jag somnade, så jag får återkomma om den…

(Det här inlägget har lästs 3816 gånger.)