Rapport från Stugan

Är nästan nyss hemkommen från Stugan, där vi varit denna fantastiskt fina pingsthelg. Jag smygstartade helgen med att handla och köra dit en del grejor redan på torsdag kväll. På så sätt kunde vi ge oss iväg snabbare i fredags. Och så skönt det var att komma dit efter en vecka inomhus! En av kollegorna har dessutom varit sjuk nästan hela veckan, så lite slitigt har det varit. Det går att vara ensam, och lite kul är det när Smultron och Hallonbarnen från Sörlidenskolan tycker att det är lite skrutt att fröken ska läsa en saga och inte jag! Men det är ju roligare att vara två som jobbar tillsammans!


GurkblommorNär vi kom till Stugan hade jag i alla fall bilen full – fast nu med plantor! Helgen kan inte representeras av en bättre bild än blommor på en gurkplanta. Tomater, gurkor, chili- och paprikaplantor stod och trängdes i baksätet, och när vi kom fram lastade jag ur allt och bar till växthuset. Första natten gick utan problem – jag har ju min värmefläkt som verkligen fungerar precis som den ska. Men på lördagen fick jag skruva dit fönsteröppnaren, när solen gassade som bäst var det närmare 35 grader där inne. Veckan som varit har inte lett till några bakslag, utan potatisarna som har legat på groning en vecka nu verkar trivas, eftersom det har kommit små groddar här och där på båda sorterna.

Potatis på groningPotatis på groning

Har pysslat på där hela helgen, satt om det mesta till hinkar och ställt det lilla som är kvar på undantag. Det är tur att jag har grannar som har verktyg – skulle borra vattenhål i hinkarna, och borrarna fanns där, medan skruvdragaren är kvar i stan… Det hela slutade i alla fall med tre olika tomatplantor, två vanliga och en körsbärstomat, de är rangliga som tusan, men jag tror nog det blir tomater på dem ändå! Dessutom två gurkplantor av varje sort, summa summarum 4 plantor, och 8 paprika-/chiliplantor. Det är Piri Piri och Hot lemon som står för chilibiten (3 plantor), och California wonder, Hungarian black, Sweet banana och Pusztagold som är paprikor. Tror jag. Jag är lite osäker på om Sweet banana är en chilifrukt eller en paprika, men det visar sig!

TomaterGurkorPaprika

Jag har även passat på att så lite. Dill och persilja är ju inte dumt att förså, och där kastade jag in en rad med lavendel i mitten. Fast nu fick jag höra i helgen att den inte klarar sig här hos oss, så det var väl lika långt som brett. Solrosor och ringblommor fungerar i alla fall, liksom slingerkrasse och luktärt i olika färger. Och mina svartöga är i alla fall på gång. Fast det känns som om jag är sent ute med det mesta. Men det som kommer, det kommer! Det är inte mer noga än så!

Persilja, lavendel och dillSolrosor och ringblommorSlingerkrasse och luktärtorSvartöga

Har även satt upp upphängningslinor och ställt ut blomkrukorna. Nu får de stå ute tills det är dags att plantera i dem. Även kossan, tomten och den arga killen som är brorsa till dem som bor på Notre Dame har fått flytta ut. (Jag måste för min egen skull komma på vad det är de heter! Det är ju något franskt!) Rabarberfågelbladet har också hamnat på sitt sommarställe. Och visst blev det fint i växthuset?

Gurkorna står rakt fram i växthusetTomaterna står till vänster...... och de flesta av paprikorna och chiliplantorna står till höger

Även olivträdet har fått flytta ut till växthuset i helgen, och minsann, finns där inte några små oliver?! Fast vad tusan ska jag göra med dem – de går ju inte att äta som de är, i alla fall…

image62

Och inte blir det mycket läst i Stugan – annat än trädgårdstidningar och trädgårdsböcker…

(Det här inlägget har lästs 3414 gånger.)