Smakebit på søndag – ”Förvandlad”

Söndag och dags för en smakebit igen. Smakebit på søndag kommer från den norska bloggen Flukten fra virkeligheten, titta gärna in där för fler smakebitar på svenska, norska och engelska.

Veckans smakebit kommer från ”Förvandlad”, en barnbok av Mårten Melin som flera andra på biblan läst och älskad. Vi pratade lite om den i början av sommaren på inköpsmötet, och jag blev verkligen nyfiken som tusan men har inte kommit mig för med att läsa den förrän nu. En morgon när Måns vaknar är hans fötter alldeles smutsiga och han har munnen full med små, korta hårstrån, som om han tuggat på ett gosedjur eller så. Har han varit uppe och gått i sömnen? Ute? Samma dag skjutsar hans mamma honom till en internatskola långt hemifrån, där Måns – som hans mamma säger – ska få hjälp med att sluta gå i sömnen. Nästa morgon när Måns äter frukost lär han känna Oliver:

”Vad är det för fel på dig då?” frågade han.
Jag tittade på honom. Jag var inte säker på om han skojat eller inte. Men, visst hade jag kommit hit till skolan för att det var något? Något fel? Jag bestämde mig för att säga som det var. Något annat kom jag inte på.
”Jag går i sömnen.”
Han började gapskratta. Högt och så där riktigt flabbigt. Jag såg hur några vid de andra borden tittade på honom.
Till slut blev han tyst.
”Det är okej. Du behöver inte berätta om du inte vill.
”Men det är säkert”, sa jag.
”Jaja”, sa han och öste in cornflakes i sin stora mun.
Jag tog en sked vaddetnuvar från min tallrik.
Det var yoghurt. Jag gillar inte det så mycket, särskilt inte sån utan frukt. Jag tittade ner på brickan. Där fanns ett ägg också, det kunde jag äta. Jag knackade på det med yoghurtskeden, någon annan hade jag inte fått med mig. Oliver var klar med sina cornflakes. Han tittade noga på mig.
”Alla härinne har en hemlighet. Något som gör dem speciella. Därför är de här.”

"Förvandlad" av Mårten Melin

(Det här inlägget har lästs 3187 gånger.)