Smakebit på søndag – ”Jag ljuger bara på fredagar”

Söndag och dags för en smakebit igen. Smakebit på søndag kommer från den norska bloggen Flukten fra virkeligheten, titta gärna in där för fler smakebitar på svenska, norska och engelska.

Dagens smakebit kommer från en ungdomsbok jag sett fram emot mycket, Mats Berggrens ”Jag ljuger bara på fredagar”. Den har utgivningsdag imorgon, och jag tänkte lägga upp en recension av den då, men bjussar alltså på en smakebit från den redan idag. Huvudpersonen Alex bor varannan vecka hos mamma och Olle, varannan hos pappa, Katarina och halvsyskonen Kalle och Klara. Smakebiten kommer från början av boken, när Alex sitter och äter fredagsmiddag hemma hos pappa innan han ska sneaka sig iväg och ha ff-fest i mammans lägenhet:

”Vad ska du göra i kväll då?” undrade farsan när vi hade tagit för oss av lasagnen.
”Jag ska till Viktor.”
För att inte släppa ifrån mig några avslöjande miner låtsades jag vara koncentrerad på att hjälpa Kalle med att skrapa lasagneplattorna rena – han tycker inte om köttfärssås, vill bara ha den mjuka pastan.
Han gillar överhuvudtaget inte mat där smakerna är blandade.
Han är förmodligen den matkinkigaste ungen på Söder.
”Och vad ska ni göra då?” frågade farsan vidare.
”Jag vet inte. Vi får se om det dyker upp nåt.”
Jag försökte låta lite lagom svävande, som om vi faktiskt inte hade en aning om vart vi kunde tänkas ta vägen och att det inte spelade så stor roll.
I samma ögonblick vibrerade det i fickan.
Ett sms.

"Jag ljuger bara på fredagar" av Mats Berggren

(Det här inlägget har lästs 4194 gånger.)